14 јули, 2024
ПочетнаИНТЕРЕСНОНа денешен ден е родена кошарката

На денешен ден е родена кошарката

На денешен ден, пред 131 година, доктор Џејмс Нејсмит ја измислил кошарката. На 21. декември 1891 година напишал 13 правила како додаток на физичкото образование во училиштето „Христијанската асоцијација за млади“.

Од тие 13 правила, дури десет се користат и денес, во нивната оригинална форма или со мали измени.

Нејсмит почина во 1939 година, три години откако неговиот изум стана официјален спорт на Олимписките игри во Берлин во 1936 година.

Оригиналните кошаркарски правила, напишани на два листа хартија од Нејсмит, беа продадени на аукција во Њујорк во 2010 година за 4.300.000 долари. Тие потоа беа донирани во училиштето каде што предаваше Нејсмит.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП