среда, 4 октомври 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„Lyft“ објави рекорден квартал

„Lyft“ објави рекорден квартал

Компанијата за споделено возење, „Lyft“, прогнозираше прилагоден оперативен профит од 1 милијарда американски долари во 2024-та година, откако објави рекордни резултати за вториот квартал, обложувајќи се на силните перформанси на пазарот за споделено возење додека се опоравува од загубата што ја погоди за време на пандемијата.

Акциите на „Lyft“ пораснаа за повеќе од 8% во тргувањето по работното време, откако компанијата исто така објави профит што ги надмина проценките на аналитичарите, поттикнати од посилната побарувачка за возење и напорите за намалување на трошоците.

На почетокот на оваа недела, поголемиот конкурент на „Lyft“, „Uber“, објави силни квартални податоци, сигнализирајќи силна побарувачка за споделување на возењето, иако високата инфлација ги принудува некои корисници да ги намалат трошоците.

Во меѓувреме, и „Uber“ и „Lyft“ забележаа прилив на возачи на нивните платформи во услови на зголемени трошоци за живот. Потрошувачите, исто така, претпочитаат да резервираат возења додека канцелариите повторно се отвораат и патувањето продолжува.

„Повеќето нови возачи дојдоа органски… Гледаме раст бидејќи се повеќе луѓе уживаат во тој дополнителен приход“, изјави претседателот на „Lyft“, Џон Зимер.

Зимер гледа повеќе можности за раст бидејќи „Lyft“ работи на тоа како да ги комбинира возачите со возењето, на подобрени мапи и воведува нови програми за корисниците.

Сепак, компанијата предупреди на предизвици во третиот квартал поради инфлацијата и макроекономските фактори, вклучително и повисоките трошоци за осигурување, кои би можеле да влијаат на маргините во овој квартал.

„Lyft“, исто така, очекува растот на приходите за оваа година да биде побавен од 36 проценти што ги постигна во 2021-ва година.

Прилагодената добивка на „Lyft“ пред даноци, камати, амортизација и амортизација (EBITDA) достигна 79,1 милиони долари во вториот квартал, надминувајќи ја прогнозата од 18,66 милиони долари, според податоците на „Refinitiv“.

На приспособена основа, „Lyft“ заработи 13 центи по акција, во споредба со загубата од 3 центи што ја очекуваа аналитичарите. Компанијата соопшти дека цели 700 милиони долари во бесплатен готовински тек до 2024-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП