вторник, 27 септември 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕОва е храната од која ќе живеете подолго

Ова е храната од која ќе живеете подолго

Дали сушито, зеленчукот и зелениот чај кои веќе со векови се користат во исхраната во Јапонија, се модерни извори на младоста? Од Канцеларијата за национална статистика откриено е дека од испитаните жени од 21 земја од светот, Јапонките имаат најдолг животен век, па девојчињата родени во 2012-та година во оваа земја, статистички гледано, би требало да живеат 86 години.

За споредба, наведено е дека очекуваниот животен век кај Британките е 82 години, а кај Американките 81. Кај мажите ситуацијата е малку поинаква. Јапонците статистички би требало да живеат 79 години, Исланѓаните 80, а Американците 76 години.

Зошто Јапонките можат толку долго да живеат? Истражувачите тврдат дека тоа би можело да се поврзе со начинот на исхрана во Јапонија.

Со други зборови, ако сакате подолго да живеете, јадете што повеќе зеленчук, пијте многу зелен чај и засакајте ги сушито. Најстарата жена во светот, која има 116 години, кажува дека тоа и е омилен оброк, па зошто да не ви е и на вас?

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП