понеделник, 5 јуни 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕНамалете го ризикот од рак на простата со оваа намирница

Намалете го ризикот од рак на простата со оваа намирница

Новите истражувања укажуваат дека всушност овој зеленчук може да ви помогне да го намалите ризикот од појава на рак на простата.

Спорес студијата на магазинот  „British Journal of Cancer“, алфа каротенот, кој се наоѓа во морковот, може да го намали ризикот од рак на простата за дури 54 проценти.

Потребно е да јадете моркови минимум два пати неделно: еден голем морков содржи околу 2.500 микрограми алфа каротен, но според откритијата на студијата, доволни се само 500 микрограми дневно за да ја добиете максималната корист.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП