четврток, 6 октомври 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНАСА сака да изгради нуклеарни реактори на Месечината: „Проектот е многу изводлив“

НАСА сака да изгради нуклеарни реактори на Месечината: „Проектот е многу изводлив“

НАСА и американското Министерство за енергетика (DOE) работат заедно на унапредување на вселенската нуклеарна технологија. Тие избраа три дизајнерски концепти за дизајнирање на физички површински електроенергетски систем кој би можел да биде подготвен за лансирање до крајот на деценијата за да ја демонстрира работата на Месечината. Технологијата, исто така, ќе има корист од идните истражувања во рамките на програмата Артемис, се вели во соопштението на НАСА на својата веб-страница.

Договорите, кои ќе бидат доделени преку Националната лабораторија на DOE во Ајдахо, се проценуваат на приближно 5 милиони американски долари. Договорите го финансираат развојот на иницијалните дизајнерски концепти за физички енергетски систем од 40 киловати кој ќе трае најмалку 10 години во лунарна средина.

Релативно мали и лесни во споредба со другите енергетски системи, физичките системи се сигурни и можат да обезбедат непрекинато напојување без оглед на локацијата, достапната сончева светлина и другите природни услови на животната средина. Демонстрирањето на вакви системи на Месечината би го отворило патот за долгорочни мисии на Месечината, но и на Марс.

„Новата технологија го поттикнува нашето истражување на Месечината, Марс и пошироко. Развивањето на овие рани дизајни ќе ни помогне да ја поставиме основата за лансирање на нашето долгорочно човечко присуство во други светови“, рече Џим Ројтер, помошник администратор на НАСА за мисијата за вселенска технологија. .

„Проектот Fission Surface Power е многу остварлив прв чекор кон Соединетите држави за воспоставување нуклеарна енергија на Месечината. Со нетрпение очекувам да видам што ќе постигне секој од овие тимови“, рече директорот на Националната лабораторија во Ајдахо, Џон Вагнер.

Наградите од Фаза 1 ќе ѝ обезбедат на НАСА информации критични за индустријата кои можат да доведат до заеднички развој на целосно сертифициран систем за физичка енергија. Технологиите за физичка површинска енергија, исто така, ќе и помогнат на НАСА да развие нуклеарни погонски системи кои се потпираат на реактори за производство на енергија. Овие системи може да се користат за мисии за истражување на длабоката вселена.

Проектот за површинска физичка сила на НАСА е управуван од Истражувачкиот центар Глен во Кливленд. Развојот на електроенергетскиот систем е финансиран од Програмата за демонстративна мисија за технологија на Управата за вселенска технологија, лоцирана во Центарот за вселенски летови Маршал во Хантсвил, Алабама.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП