четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕДесет симптоми кои покажуваат дека имате тромбоза

Десет симптоми кои покажуваат дека имате тромбоза

Случајни болки секому му се случуваат, се појавуваат кратко и никогаш повеќе, се почести се како што старееме.

Најчесто тие се само иритирачки, но одредена болка може да укаже на посериозна состојба.

Ако чувствувате оток, болка или топлина во ногата, тоа може да биде знак за длабока венска тромбоза. Исто така, треба да знаете дека болката во нозете понекогаш бара лекарски преглед.

Што е длабока венска тромбоза?

Ако чувствувате оток, болка или топлина во ногата, а сето тоа е придружено со црвенило, треба да побарате лекарска помош што е можно поскоро. Тоа може да биде знак за длабока венска тромбоза, згрутчување на крвта која најчесто се развива во ногата. Тоа е исклучително опасна состојба која може да биде фатална.

Згрутчувањето на крвта се групи на крв кои, фигуративно кажано, преминале од течна во гел состојба. Тие обично не му штетат на вашето здравје, бидејќи го штитат вашето тело од крварење во случај на исеченици. Меѓутоа, кога згрутчувањето на крвта се појавува длабоко во вените, тие можат да бидат опасни.

Згрутчувањето на крвта може да се развие во вените на нозете и да го блокира протокот на крв во различни делови од телото, во зависност од тоа каде патува згрутчувањето. Згрутчувањето може да стигне до белите дробови (пулмонална емболија или ПЕ) или до мозокот, предизвикувајќи мозочен удар. Згрутчувањето на крвта е исклучително опасно, во некои случаи дури и смртоносни, велат експертите.

Симптоми на длабока венска тромбоза

-Чукање на срцето – ако имате згрутчување на крвта во белите дробови, може да почувствувате притисок во белите дробови.
-Недостаток на здив – доколку забележите дека ви е многу тешко да земете длабок здив, тоа може да биде симптом на згрутчување на крвта во белите дробови, што се нарекува белодробна емболија.
-Кашлање без причина – ако понекогаш имате неочекувани напади на сува кашлица, како и отежнато дишење, забрзано чукање на срцето и болка во градите, тоа може да значи дека имате згрутчување на крвта во белите дробови.
-Црвенилото на нозете – кое се појавува без причина, може да биде симптом на згрутчување на крвта.

-Болка во градите – ако чувствувате болка во градите кога длабоко вдишувате, тоа може да биде еден од симптомите на белодробна емболија. Оваа болка обично е остра, па лесно можете да помислите дека имате срцев удар. Главната разлика меѓу нив е дека белодробната емболија секогаш го влошува дишењето. Во секој случај, веднаш треба да се повика брза помош, бидејќи последиците можат да бидат фатални.

Болка во раката или ногата – потребни се неколку симптоми за да се дијагностицира згрутчување на крвта, но болката обично е непогрешлив знак.
-Оток – ако еден од вашите зглобови е отечен, тоа може да биде предупредувачки знак за формирање на згрутчување на крвта.
-Црвени дамки на кожата – црвените ленти долж вените се предупредувачки знаци и потребна ви е итна медицинска помош.
-Повраќање – може да биде знак за згрутчување на крвта во абдоменот.

-Целосно или делумно слепило.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП