четврток, 7 јули 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАУреди кои најдобро ја задржуваат вредноста (ИНФОГРАФИК)

Уреди кои најдобро ја задржуваат вредноста (ИНФОГРАФИК)

Некои производи од светот на технологијата губат вредност пребрзо, дури и само неколку месеци по официјалната презентација, додека кај други процесот е многу побавен. Интересно е да се види кои сегашни технолошки уреди изгубиле најмногу од својата вредност од моментот кога биле на продажба, а кои најмалку.

Според порталот „Gizchina“, компанијата „Sellcell“ направила истражување за промената на цените на некои од најновите уреди на денешницата и донела заклучоци кој од нив губи повеќе, а кој помалку во својата вредност.

Неприкосновен владетел е конзолата „Sony PlayStation 5“, која за 18 месеци од официјалното лансирање изгуби само 8,1% од првобитната цена, што е 0,4% на месечно ниво. На второто и третото место се исто така конзолите за игри, но овој пат „Microsoft“, кој од датумот на лансирање бележи 21% пад и 1,2% на месечно ниво („Xbox Series X“) и 31,4% и 1,7, соодветно („Xbox Series S“).

На четврто место е „iPhone 13“, кој изгуби 27,5% од првобитната вредност за осум месеци, што е 3,4% на месечно ниво. Првите пет уреди на оваа листа се заокружени со третата генерација на „iPad Pro 11“ од 2021-ва година, кој изгуби 42,3% од својата вредност во текот на 12 месеци, или 3,5% на месечна основа.

Од друга страна, некои уреди не се снајдоа толку добро кај публиката, што доведе до значителен пад на нивната вредност. На задната страна на табелата е „Samsung Galaxy Tab S8“, кој изгуби дури 65,4% од вредноста за само два месеци од неговото претставување, што е 32,7% на месечно ниво. Ништо не е подобро ниту „Apple iPhone SE“, кој изгуби 47,1% од првобитната вредност во истиот период од два месеци, т.е. 23,6% на месечно ниво. Целосната табела можете да ја видите подолу:

Според достапните информации, губењето на вредноста најмногу зависи од интересот на публиката. Колку е попопуларен производ, толку е поголема неговата вредност. Затоа, не е ни чудо што конзолите од новата генерација, кои сè уште тешко се наоѓаат во слободна продажба, ја задржуваат својата првобитна цена. Од друга страна, скапите уреди кои не го нашле патот до целната публика, драстично брзо ја губат вредноста, а најдобар пример е одличниот, но во исто време и скапиот „Samsung Galaxy Tab S8“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП