вторник, 31 јануари 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕЧоколадото ја подобрува функцијата на мозокот

Чоколадото ја подобрува функцијата на мозокот

Истражувањето спроведено во Австралија сугерира на тоа дека честото консумирање на чоколадо е поврзано со подобрувањето на функцијата на мозокот.

Лицата кои често консумираат чоколадо постигнуваат подобри резултати на тестовите за визуелно и просторно паметење, способности за организација и апстрактно размислување, покажа истражувањето на научниците од Универзитетот во Австралија кои користеле податоци собрани од 968 испитаници.

Според зборовите на истражувачите, овој факт може да се препише на позитивното делување на антиоксидантите флавоноиди кои ги има во чоколадото.

Експертскиот магазин „Apetit“ пишува дека флавоноидите се поврзани со позитивното влијание и на здравјето на срцето.

Сепак, овие резултати важат за црното чоколадо кое содржи големо количество на какао, а не за млечното чоколадо.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП