3 март, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНаучниците предупредуваат на голема закана: „Може да не нападнат вонземјани, не ја...

Научниците предупредуваат на голема закана: „Може да не нападнат вонземјани, не ја разбирате сериозноста на ситуацијата“

Научниците од Оксфорд предупредија дека планот на НАСА да ја пренесе локацијата на Земјата во вселената може да предизвика напад од вонземјани.

Претходно, научниците на НАСА создадоа емитувана порака наречена „Светилник во вселената“ за да стапат во контакт со вонземјани. Претходно, во 1974 година, беше емитувана пораката “Аресибо”, а оваа ажурирана верзија на пораката ќе содржи основни математички и физички концепти кои ќе воспостават универзален јазик, како и информации за биохемискиот состав на животот на Земјата.

Пораката ја содржи и локацијата на Земјата, како и информации за површината и луѓето на Земјата.

Андерс Сандберг, виш истражувач во Институтот за иднината на човештвото во Оксфорд, предупреди дека споделувањето такви информации е голем ризик, пренесува Телеграф.

„Иако е малку веројатно дека таквата порака ќе допре до вонземјаните, таа може да има големо влијание што треба да се сфати сериозно“, предупреди тој. Генерално, ризиците и потенцијалните придобивки се мали, рече Сандберг.

Со оглед на сите пречки со кои би се соочила пораката, и многу напредната цивилизација, веројатно би звучела само како разгледница на која пишува: „Посакувам да си тука“.

Пораки веќе биле испратени во вселената и претходно, па Сандберг забележува дека е можно „вонземјаните веќе да добиваат разни пораки кои се испратени поради повеќе причини“.

Покрај Сандберг, има и други истражувачи кои го делат истото мислење, меѓу кои беше и Стивен Хокинг. Тоби Орд од истиот Институт презентираше слични аргументи во книга објавена во 2020 година, во која посочи дека оваа идеја треба да помине низ јавна дебата пред да се реализира, верувајќи дека пасивните вонземски цивилизации можат да бидат опасни и дека пораката може да не загрози.

„Овие опасности се мали, но тие се слабо разбрани и сè уште не се добро управувани“, рече тој.

Како што напиша тој, „главното прашање е односот меѓу мирољубивите и непријателските цивилизации“.

„Имаме многу малку податоци за ова, нема консензус меѓу научниците. Со оглед на сите потенцијални ризици, ова не ми звучи како ситуација во која треба да преземеме активни чекори“, напиша Орд.

Дури ни Стивен Хокинг не ја поддржа оваа идеја во 2010 година, верувајќи дека комуникацијата меѓу две цивилизации кои не се на исто ниво на технолошки напредок обично не излегува добро за групата која е помалку напредна.

„Треба да се погледнеме себеси за да видиме дека „интелигентниот живот“ не е нешто што сакаме да го сретнеме“, рече тој, алудирајќи на доаѓањето на првите Европејци во Америка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП