четврток, 9 февруари 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНаучниците осмислиле порака за вонземјаните која ја содржи локацијата на Земјата, игнорирајќи...

Научниците осмислиле порака за вонземјаните која ја содржи локацијата на Земјата, игнорирајќи ги предупредувањата на Стивен Хокинг

Ако откриеме постоење на интелигентен живот надвор од Земјата, првото прашање кое најверојатно ќе го поставиме е: „Како можеме да комуницираме?

Во пресрет на 50-годишнината од пораката на Аресибо во 1974 година – првиот обид на човештвото да испрати порака способна да биде разбрана од вонземската интелигенција, НАСА, во соработка со некои од врвните научни умови, детално опиша нов дизајн на пораки за вонземски примачи.

Посланието од 13 страници, наречено „Светилник во галаксијата“, се претпоставува дека е основен вовед во математиката, хемијата и биологијата што во голема мера се потпира на дизајнот на пораката на Аресибо и други претходни обиди да стапи во контакт со вонземјани.

Претходно, пораката вклучуваше само бинарен код, како и некои слики од нашиот Сончев систем и ДНК секвенци. Овој пат материјата е подигната на повисоко ниво – со пренесување на математички равенки.

Има и други графички информации кои ќе комуницираат со некои од основните принципи и карактеристики на нашиот свет, вклучувајќи ги и космичките знаменитости кои би можеле да им помогнат на вонземјаните да ја пронајдат Земјата во Млечниот Пат.

Истражувачите направија детален план за најдоброто време од годината за да ја емитуваат пораката и предложија густ прстен од ѕвезди во близина на центарот на нашата галаксија како ветувачка дестинација. Важно е преносот да содржи и свежо дизајнирана повратна адреса која ќе им помогне на слушателите на вонземјани да ја одредат нашата локација во галаксијата за да можат да започнат меѓуѕвезден разговор.

Звучи ветувачко, се разбира, доколку постојат вонземјани и навистина го фатат нашиот сигнал и реагираат – но овој обид всушност повторно ја покрена приказната за предупредувањето на покојниот Стивен Хокинг – кој еднаш рече дека треба да се воздржиме од разговор и наместо тоа да слушаме повеќе.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП