понеделник, јануари 17, 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЗошто кинезите создадоа вештачка месечина на Земјата?

Зошто кинезите создадоа вештачка месечина на Земјата?

Кина изгради вештачка месечина од таков вид на Земјата која симулира услови на ниска гравитација. Се очекува таа да игра клучна улога во идните кинески мисии на Месечината.

Научникот Ли Руилин, од кинескиот универзитет за рударство и технологија, рече дека проектот за вештачка месечина во источниот кинески град Ксужоу се очекува официјално да биде лансирана во наредните месеци. Ли ја опиша програмата како симулација на Месечината на сосема ново ниво бидејќи може да направи да исчезне гравитацијата и може да трае онолку долго колку што е потребно.

Кинеската вештачка месечина се состои од вакумска комора која содржи минијатурна верзија на Месечината со дијаметар од 60 см. Пејзажот е како Месечината и се состои од камења и прашина кои се лесни како оние на вистинската Месечина.

Пејзажот поддржува магнетно поле, како на Месечината, каде гравитацијата е на околу една шестина од нивото на гравитација на Земјата. Онаму каде што полето е доволно силно, одредени лесни предмети и животни, како што се жаби или костени, можат да левитираат.

Ли нагласи дека проектот најверојатно ќе игра важна улога во подготовката за операциите на Месечината, дозволувајќи им на научниците да тестираат опрема, па дури и да спречат погрешни пресметки кои би можеле да се покажат скапи на самата Месечина.

Некои експерименти како што е тестот за удар траат само неколку секунди (во симулаторот). Други, како што се тестовите за лазење, може да траат со денови, рече Ли. Тој, исто така, истакна дека може да се користи за тестирање дали 3D печатењето работи на Месечината и дали лунарните населби можат да преживеат на Месечината.

Некои експерименти спроведени во симулирана средина може да ни дадат и некои важни индиции, како на пример каде да бараме вода заробена под површината, рече Ли.

Беа потребни голем број технички иновации за да се направи месечината, забележа кинескиот научник, истакнувајќи дека магнетните сили потребни за создавање на атмосферата се толку силни што можат да скинат компоненти како суперспроводливи жици и да направат многу метални компоненти бескорисни.

Конечно, тој рече дека изумот, кој е инспириран од експериментите за левитација на жаба на Андреа Геим, ќе биде отворена за истражувачи од целиот свет.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,751фановиЗаследи
2,158следбенициЗаследи
1,420следбенициЗаследи