вторник, 31 јануари 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАПо „Samsung“ и „Microsoft“ патентираше телефон со три екрани

По „Samsung“ и „Microsoft“ патентираше телефон со три екрани

Откако пропадна идејата за освојување на пазарот на паметни телефони со купувањето на „Nokia“ и воведувањето на сопствен мобилен оперативен систем, „Microsoft“ извесен период се повлече од пазарот на телефони и се фокусираше на мобилните апликации и услуги.

Пред две години, сепак, компанијата најави враќање на мобилниот пазар преку уредот „Surface Duo“. Станува збор за интересен уред, со два екрани, кој работи на „Android“.

Она што на хартија изгледаше како добра и интересна идеја, во пракса не излезе толку добро, па технолошките новинари и корисниците не беа воодушевени од можностите на овој уред. Подоцна беше претставен и неговиот наследник со кој беа поправени некои грешки од првиот модел, но не привлече ниту голем број корисници.

Со оглед на тоа дека двата екрана не се покажаа доволно добри, тимот на „Microsoft“ сега размислува за телефон со дури три екрани. Ова го откри патентот за кој компанијата аплицираше, а кој оваа недела го покриваат технолошките медиуми.

Како и кај моделите „Duo“, екраните не се флексибилни, туку со шарки, а благодарение на третиот екран, решен е еден од најголемите проблеми на „Surface Duo“ – недостатокот на надворешен екран. „Surface Trio“, според патентот, треба да добие дополнителен екран кој може да се користи како надворешен, а кога телефонот ќе се отвори, овозможува значително поголема вкупна површина на екранот.

Како изгледа во пракса, погледнете ги фотографиите од применетиот патент. За овој уред не се знае многу – како големината на екранот, но и дебелината на телефонот кога се затворени сите три екрани. Тешко е да се знае врз основа на применетиот патент дали „Microsoft“ навистина ќе започне со развој и производство на овој уред или сè само ќе остане на патентот и уште една идеја која на крајот нема да се оствари.

Треба да се напомене дека ова не е прв патент на телефонот на „Microsoft“ со три екрани, но претходен патент покажа уред како „Duo“, меѓу чии два екрани е поставен уште еден мал екран кој треба да ја пополни празнината помеѓу двата екрана.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП