недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИНедостигот на чипови доведе до зголемување на приходите на „GlobalFoundries“ за 56%.

Недостигот на чипови доведе до зголемување на приходите на „GlobalFoundries“ за 56%.

„GlobalFoundries“ генерира профит во третиот квартал, а приходите пораснале за 56 отсто, поттикнати од силната побарувачка поради недостигот на чипови, според „Wall Street Journal“.

Подизведувачот на чипови, еден од најголемите производители на полупроводници на „Ford Motor“ и партнер во такви компоненти, објави добивка од 5 милиони долари за кварталот до крајот на септември. За споредба, компанијата генерираше загуба од 293 милиони долари една година порано.

Нето приходот се зголеми на 1,7 милијарди долари од 1,09 милијарди долари една година порано.

Резултатите се во согласност со прогнозите на „GlobalFoundries“, додека аналитичарите анкетирани од „FactSet“ очекуваа компанијата да пријави загуба и 1,7 милијарди долари приход.

Претставниците на компанијата рекоа дека индустријата донекаде го затворила јазот помеѓу понудата и побарувачката, но не е блиску до местото каде што треба да биде.

Финансискиот извештај е прв за компанијата како јавно претпријатие кое во октомври започна со тргување на берзата. „GlobalFoundries“, поранешната единица за производство на чипови на „Advanced Micro Devices“, останува контролирана од „Mubadala Investment“, инвестициската група на владата на Абу Даби.

Меѓу клиентите на компанијата се Министерството за одбрана на Соединетите Американски Држави, но и компании како што се „Qualcomm“, „MediaTek“, „AMD“ и „Broadcom“.

Цената на акциите на компанијата, која достигна 47 долари во почетната јавна понуда, потоа достигна врв на 73,25 долари. Тоа беше 69,24 долари на крајот од трговската сесија во средата.

Во јули, „Wall Street Journal“ објави дека „GlobalFoundries“ е во преговори да биде купена од „Intel“ како подготовка за јавната понуда. Сепак, претставници на компанијата тврдат дека не се водени преговори со „Intel“.

Овој квартал, кој ќе го покрие периодот на ИПО, „GlobalFoundries“ очекува неговите профити да се движат од 13 милиони долари до 33 милиони долари и приходи од 1,8 милијарди долари до 1,83 милијарди долари.

Аналитичарите очекуваат профит од околу 15 милиони долари и 1,8 милијарди долари приход.

Компанијата со седиште во Соединетите Држави рече дека има потенцијал да се прошири бидејќи земји како што се Соединетите држави ги зголемуваат инвестициите во локалното производство од економски и национални безбедносни причини. Во моментов, производството на чипови е главно концентрирано во Кина и Тајван.

Компанијата тврди дека најголемиот дел од средствата собрани во ИПО-то ќе бидат искористени за спроведување на планови за проширување за да се задоволи побарувачката на потрошувачите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП