петок, јануари 21, 2022
ПочетнаКОМПАНИИБАНКИНЛБ банка ги презема и останатите акции на Комерцијална банка

НЛБ банка ги презема и останатите акции на Комерцијална банка

Словенечката НЛБ банка ги извести сопствениците на акциите на Комерцијална банка за намерата да ги преземат преостанатите обични акции и целата емисија на приоритетни акции, објави брокерската куќа Моментум.

НЛБ д.д. има намера да купи 2,82 милиони обични акции на банката, што е 16,77 проценти од вкупниот број, како и 373.510 приоритетни акции, што е 100 проценти од вкупниот број.

Јавната понуда за преземање ќе биде објавена, како што се наведува, по добивањето на одобрение од Комисијата за хартии од вредност.

„На крајот на минатата година, НЛБ презеде 83,23 проценти од обичните акции на Комерцијална банка за 387 милиони евра, што е 27,65 евра по акција, и тоа веројатно ќе биде цената во очекуваната понуда за преземање“, изјавија од Моментум. .

Се додава дека приоритетните акции се ликвидни според важечките прописи, така што минималната цена во понудата за преземање ќе биде 935 динари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП