Еве каде грешите!
Ако овошјето и зеленчукот предолго стојат, по неколку дена ќе овенат, но тоа не значи дека треба да ги фрлите.
Имено, во нив и понатаму се наоѓаат хранливи материи, а сè што треба да направите е да ја излупите кората и да го искористите остатокот од овошјето.
Кога се во прашање моркови и магдонос, потопете ги во ладна вода еден час.
Зеленчукот не би требало веднаш да го миете по купувањето, туку пред употреба, бидејќи водата предизвикува развој на мувла и побрзо распаѓање.
Се препорачува јаболките и бананите да ги чувате подалеку од другите овошја, бидејќи поттикнуваат распаѓање. Бананите одделете ги и ќе ви трајат двојно подолго.
Познато е дека бобичестото овошје брзо се расипува, па штом ќе забележите расипани бобинки, веднаш тргнете ги. Остатокот измијте го во топла вода.