20 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПутин се заканува со намалување на испораките на гас за Европа

Путин се заканува со намалување на испораките на гас за Европа

vp

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека неговата земја ќе ги намали испораките на гас за европските потрпшувачи, доколку Украина незаконски одзема дел од количествата на енрегенсот што транзитираат низ
нејзина територија.

– Има големи ризици за транзитот. Ако утврдиме дека нашите украински партнери, како и во текот на 2008 година, почнат незаконски да одземаат наш гас од извозниот гасоводен систем, ние како и во 2008 година постепено ќе ги намалуваме испораките според обемот на украденото, рече Путин.

Како што јави ТАСС, шефот на руската држава потенцита дека, сепак, се надева оти нема да дојде до тоа.

Нема да има никаква криза, предизвикана од руски официјални претставници, кои се одговорни за соработката со Европа, изјави тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП