понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаНАЈНОВИ ВЕСТИ„Tyupkin“ ги напаѓа банкоматите ширум светот

„Tyupkin“ ги напаѓа банкоматите ширум светот

pari bankomat

Новата злонамерна програма „Tyupkin“ е специјализирана за напади на банкоматите и Ви овозможува подигнување на пари без употреба на кредитни картички.

Напаѓачот мора да има физички пристап до банкоматот за да го стартува инсталационото „CD“, но тоа единствено е возможно на банкоматите кои ја користат 32-битната верзија на оперативниот систем „Windows“.

Експертите наведуваат дека опасноста напреднала во последните неколку месеци и се проширила на банкоматите во Азија, Европа и Латинска Америка.

„Kaspersky“ и Интерпол објавија дека криминалците украле милиони долари ширум светот користејќи ја оваа софтверска програма, меѓутоа нивниот идентитет и натаму останува непознат.

Повеќе за овој безбедносен проблем можете да прочитате во извештајот на списанието The Hacker News.

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП