Со приближувањето на Велигден, традиционалниот празник кој носи семејни собири и богати трпези, цената на јагнешкото месо во Македонија бележи значителен пораст.
Според сточарите, овогодишната цена на јагнињата во жива мера достигнува и до 370 денари за килограм, што е повисоко од минатогодишните вредности.
Зголемени трошоци – главен фактор за поскапувањето
Сточарите посочуваат дека неколку фактори довеле до овој ценовен скок.
Ристе Димовски, сточар од велешкиот регион, вели дека зголемените трошоци за храна и одгледување се главната причина за поскапувањето.
„Цените на житариците и сточната храна скокнаа драстично последниве месеци. Освен тоа, трошоците за ветеринарна нега и транспорт исто така се зголемија. Сите овие фактори се одразуваат на финалната цена на јагнињата“, вели Димовски.
Освен тоа, намаленото производство и зголемената побарувачка пред празникот го прават пазарот уште понестабилен.
Купувачите во дилема – да купат сега или да чекаат?
Граѓаните кои традиционално купуваат јагне за велигденската трпеза, се соочуваат со дилемата – дали да купат сега или да почекаат евентуално намалување на цените.
Многумина стравуваат дека со приближувањето на празникот, цените може да се зголемат уште повеќе.
„Секој Велигден купуваме јагне за семејството, но годинава цените се превисоки. Се двоумам дали да купам сега или да чекам во последен момент, но се плашам дека тогаш ќе биде уште поскапо“, вели Јасмина Бузалкова, жителка на Скопје.
Некои пак, бараат алтернативи и размислуваат за замена со друго месо.
Извозот и странските пазари – уште еден фактор за поскапувањето
Дополнителен притисок врз цените создава и големиот извоз на јагниња кон странските пазари.
Италија и Грција, како традиционални увозници на македонско јагне, оваа година покажуваат уште поголема побарувачка, што ги зголемува цените и на домашниот пазар.
„Голем дел од јагнињата се продаваат за извоз по високи цени. Кога има поголема побарувачка надвор, автоматски цените растат и овде”, објаснува Трајче Златевски, долгогодишен трговец со месо.
Што очекуваат експертите?
Економистите прогнозираат дека цените можеби ќе останат високи сè до Велигден, бидејќи побарувачката е најсилна токму во овој период.
„Цените на храната генерално растат, а јагнешкото не е исклучок. Доколку трошоците за производство продолжат да се зголемуваат, цените може да останат високи и по празниците“, коментираат аналитичарите.
Во секој случај, македонските граѓани се пред избор – да платат висока цена за традиционалното јагнешко месо или да бараат алтернативи за велигденската трпеза.
Б.З.М.