Во време кога цените постојано растат, многумина се прашуваат дали е можно да се преживее со минимален буџет.
Поточно, дали со 100 денари може да се купи доволно храна за еден ден?
За да го дознаеме одговорот, одлучивме да го направиме овој необичен експеримент.
Предизвикот започнува
Идејата се роди кога сфативме дека луѓето често зборуваат за тоа дека 100 денари денес не вредат ништо, па сакавме да видиме дали можеме да приготвиме три оброка со оваа скромна сума.
Со листа на можни производи и многу трпение, ја започнавме нашата потрага на пазарот.
Првата станица беше тезгата со зеленчук, па по кратко разгледување купивме:
500 грама компири за 30 денари,
2 моркови за 10 денари,
100 грама ориз за 20 денари,
2 јајца за 20 денари, и
леб за 20 денари.
Готвење со ограничен буџет
По пазарувањето се соочивме со следниот предизвик – што да приготвиме?
Прво сваривме супа со компир, морков и малку ориз. Тоа беше супер почеток за ручекот.
За појадокот го искористивме лебот и јајцето за да направиме омлет. Малку масло и сол – и веќе имавме топол оброк.
За вечера, од преостанатите компири направивме едноставно пире, комбинирајќи го со малку сол и масло што веќе ги имавме дома.
Што велат експертите?
Нутриционистката Анамарија Јованов вели дека ваквиот предизвик покажува како многу луѓе секојдневно се соочуваат со финансиски ограничувања.
„Иако е можно да се приготви храна со 100 денари, квалитетот и разновидноста значително трпат“, објаснува таа. „Долгорочно, ваквиот начин на исхрана може да доведе до нутритивни недостатоци“.
Но, на крајот на денот, заклучивме дека сепак е можно да се издржи со 100 денари, но дека тоа бара многу планирање и компромиси.
Овој експеримент, иако едноставен, отвора многу важни прашања за секојдневниот живот. Дали минималниот буџет значи и минимален квалитет? Или, пак, со малку повеќе планирање, можеме сите да научиме како да трошиме поефикасно?
Една работа е сигурна – секој денар има своја вредност, само треба да се искористи на вистинскиот начин.
Б.З.М.