20 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАOpenAI планира да го блокира пристапот до ChatGPT во Кина

OpenAI планира да го блокира пристапот до ChatGPT во Кина

OpenAI планира да ги блокира луѓето да користат ChatGPT во Кина, земја каде нејзините услуги не се официјално достапни, но каде што корисниците и програмерите сè уште пристапуваат преку API на компанијата. Според извештајот на кинескиот државен Securities Times во вторникот, OpenAI почна да испраќа е-пошта до корисниците во Кина во кои ги објаснува своите планови да го блокира пристапот почнувајќи од 9 јули.

Дополнителни мерки за блокирање на пристапот

„Преземаме дополнителни чекори за да го блокираме сообраќајот на API од региони каде што не поддржуваме пристап до услугите на OpenAI“, изјави портпаролот на OpenAI за публикацијата. Овој потег може да влијае на неколку кинески стартап компании кои имаат изградено апликации користејќи ги големите јазични модели на OpenAI.

Ограничувања и нови чекори

Иако услугите на OpenAI се достапни во повеќе од 160 земји, Кина не е една од нив. Според упатствата на компанијата, корисниците кои се обидуваат да пристапат до производите на компанијата од неподдржани земји може да бидат блокирани или суспендирани – иако компанијата до сега не го сторила тоа експлицитно.

Не е јасно што го поттикна OpenAI да го направи овој потег. Минатиот месец, компанијата откри дека ги затворила операциите на тајно влијание – вклучително и онаа што потекнува од Кина – што ги користела нејзините модели со вештачка интелигенција за ширење дезинформации на интернет. Блумберг истакна дека потегот на OpenAI се совпаѓа со притисокот на Вашингтон врз американските технолошки компании да го ограничат пристапот на Кина до најновите технологии развиени во САД.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП