20 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКако Вештачката Интелигенција го Менува Светот на Онлајн Игрите

Како Вештачката Интелигенција го Менува Светот на Онлајн Игрите

Дури и да не сте некој голем познавач и љубител на технологијата, шансите да не сте слушнале за вештачка интелигенција се минимални. Се работи за област од компјутерската наука која се фокусира на создавање системи кои можат да извршуваат задачи кои вообичаено бараат човечка интелигенција.

Вештачката интелигенција (ВИ) не е повеќе теоретски концепт. Денес, таа наоѓа примена во различни индустрии како на пример траспорт, здравство и забава. Онлајн игрите се секако дел од забавната индустрија. Некои од нив веќе почнаа да се развиваат во различни правци благодарение на ВИ.

Во овој текст ќе се осврнеме на неколку работи кои под влијание на вештачката интелигенција го менуваат возбудливиот свет на онлајн игрите.

Подобрено корисничко искуство кај онлајн казино игрите

Доколку на било кој познат веб пребарувач напишете онлајн казино Македонија ќе најдете десетици резултати кои водат кон казина со илјадници игри. Сето тоа прави изборот на игри комплициран особено за новите играчи.

Онлајн казино игрите како форма на онлајн игри кои земаат земав можат да извлечат голема корист од ВИ. Имено, со помош на вешатачката интелигенција, играчите можат да добиваат персонализирани препораки за наслови според нивните желби и потреби.

ВИ ќе направи анализа на нивните претходни сесии и врз основа на тие резултати ќе може да им предложи нов наслов за играње.

Секако, оваа технологија може да се користи и за сугерирање на следни потези додека играте игри на маса на пример. Овој пат ВИ не само што ќе ја земе предвид моменталната ситуација во рундата, туку ќе ги анализира и претходните рунди, вашиот буџет и вашиот стил на играње.

Запомнете дека ова се само некои од начините на кои ВИ веќе влијае врз некои онлајн казино игри. Конечниот обем на примена се уште не е достигнат бидејќи ова е технологија во постојан развој.

Адаптирање на комплексноста на играњето

Многу играчи на онлајн игри се жалат дека некои од насловите се многу лесно и едноставно не им претставуваат никаков предизвик. Од друга страна, има и корисници за кои одредени игри се претешки, па се откажуваат после само неколку минути играње.

Секако, од овие причини, многу производители им овозможуваат на корисниците да избираат ниво на комплексност/тежина. Најчесто имаат три опции: лесна, регуларна и тешка. Ова е добра вест за сите играчи, но повторно не го решава проблемот бидејќи се однесува на целиот тек на играњето, а не само на одреден дел. Тука на сцена стапува вештачката интелигенција.

Благодарение на ВИ, комплексноста може да се менува во моментот на играње. Оваа технологија има капацитет да ги анализира перформансите на играчот во живо и да ја прилагоди комплексноста и тежината на соодветен начин.

Ова адаптирање може да вклучи измена на различни параметри во играта како на пример јачината на противниците, бројот на противници или пак способностите на играчите. Целта е создавање на поинтересно искуство кое носи поголеми предизвици без фрустрации за играчите.

Откривање на “читери”

Една од работите кои можат да го уништат вашето искуство во некои од онлајн игрите е присуството на таканаречени читери. Слободниот превод на македонски јазик би бил измамници. Како и да е, се работи за нечесни играчи кои користат неодобрени методи за да добијат предност во игрите.

Во последно време, вештачката интелигенција се користи како одлична алатка за спречување такви појави. Т.н. ботови за нишанење (aimbots) и wallhacks се најчестите видови на злоупотреба во игрите кои се достапни и онлајн како на пример Counter Strike. Со нивна помош играчите може автоматски да нишанат кон противниците или пак да гледаат низ ѕидови и други препреки.

Преку анализа на однесувањето на играчите, ВИ лесно може да забележи читери. На пример, доколку некој играч постојано има стопроцентна прецизност, ВИ ќе го облежеи како сомнителен.

Тоа што е одлично во оваа ситуација е што оваа технологија ги забележува овие појави во живо и независно од пријавите. Во минатото, на некои сервери мораше играчите да го најдат администраторот за да пријават сомнително однесување, па тој да го провери тоа пред да го отстрани читерот. Сето тоа одземаше многу време. Со ВИ, постапката значително се забрзува овозможувајќи им на играчите непречено уживање.

Тестирање на игри и проверка на нивниот квалитет

Производителите на игри знаат дека мора да се помине долг процес во производството за да се добие квалитетен наслов. Тестирањето и проверката на квалитетот се две значајни етапи во тој процес.

Во последно време, повеќе производители се служат со вештачка интелигенција не само за да го забрзаат овој дел туку и да го подобрат. ВИ може да се користи за да се автоматизираат разни аспекти на тестирањето како на пример анализа на резултатите од тестот.

Понатака, добра е и примената на ВИ за откривање на грешки (багови). Ова се прави преку сеопфатна и релативно брза аналуза на податоците, логовите и повратните информации од корисниците.

Она што е исто така многу корисно е и можноста за континуирани тестирања. ВИ го постигнува ова преку автоматско создавање на тест случаи и редовно анализирање на резултатите.

Создавање на дополнителна содржина

Иако игрите може да ги играте со денови, факт е дека после неколку часа играње, повеќето онлајн игри се повторуваат. Многу производители ова го решаваат со создавање на дополнителна содржина во форма на дополнителни мисии, нивоа и мапи. Сепак, ваквиот пристап е скап, барем кога се прави на традиционален начин.

Вештачката интелигенција помага со тоа што може да создаде дополнителна содржина без трошење на речиси никакви ресурси. Таа се потпира на однапред дефинирани правила и алгоритми за да дојде до задоволувачки резултати.

На овој начин, компаниите позади игрите можат да создадат игри кои се динамични и бескрајни барем во теорија. Световите од овие наслови како и содржината постојано се збогатува и развива. Ова на играчите им овозможува повозбудливо искуство бидејќи не знаат што можат да очекуваат следно.

Нови предизвици, мисии, цели, мапи и нивоа можат да бидат создадени за само неколку минути. Добрата вест е и тоа што ВИ може да ги земе предвид барањата и преференците на играчите при креирање на оваа содржина.

ПР објава

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП