20 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЖените на 64, мажите на 66 години во пензија?

Жените на 64, мажите на 66 години во пензија?

Пензискиот фонд во Македонија се соочува со сериозни предизвици. Секоја година фондот се намалува, а возраста за пензионирање останува непроменета.

Затоа, веќе подолго време се разгледува можноста жените во земјава да се пензионираат на 64 години наместо на 62 години, а мажите да се пензионираат на 66 години наместо на 64 години.

Ваквиот предлог, кој, рака на срце, е сѐ уште далеку од реализација, сепак предизвикува загриженост кај граѓаните и кај економските експерти.

Денар на оваа тема разговараше со економист и професор на Факултетот за економија, кој смета дека промените во системот треба да се воведуваат постепено.

„Неминовно е да се преземат мерки за спас на Пензискиот фонд. Меѓутоа, треба да бидеме внимателни. Радикалните промени можат да предизвикаат социјални и економски несигурности. Најдобро е да се воведат постепено, со консултации со граѓаните и соодветни структури”, вели нашиот соговорник.

Марија Петровска, вработена во областа на образованието, не ја прифаќа идејата за подоцна пензионирање.

„Пензионирањето е време кога треба да се насладуваме на животот, а не да се бориме со финансиски предизвици. Не сакам да чекам уште две години, сакам да се пензионирам на 62-годишна возраст, а со можност и порано”, изјави Петровска.

Петар Илиев, пензионер од Скопје, има различен став.

„Ако промените се потребни за долгорочната стабилност на Фондот, тогаш сум поддржувач. Но, треба да се обезбедат соодветни услови за граѓаните кои ќе одат во пензија подоцна. Не сакаме да се чувствуваме занемарени”, вели тој.

Со ваква дебата, Македонија се обидува да најде баланс помеѓу одржување на финансиската стабилност и заштита на правата на граѓаните. Времето ќе покаже дали промените ќе донесат позитивни резултати или ќе предизвикаат нови предизвици.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП