20 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЌе ни се променат животите со Отворен Балкан?

Ќе ни се променат животите со Отворен Балкан?

Со стартувањето на иницијативата Отворен Балкан, регионот се наоѓа на пресвртница која ветува значителни економски придобивки, особено во сферите на транспортот, туризмот и општата економија.

Како што е познато, оваа амбициозна иницијатива, која ги вклучува Албанија, Србија и Македонија, има за цел да ги укине граничните контроли и да овозможи слободен проток на луѓе, стоки, услуги и капитал меѓу земјите-членки.

Транспортот како критичен сегмент ќе доживее значително подобрување со намалување на времето за преминување на границите и поедноставување на логистичките процеси. Ова не само што ќе го забрза протокот на стоки, туку и ќе намали трошоците за транспорт, што е особено важно за земјите со излез на море како Албанија и за земјите кои се транзитни коридори како Македонија, објаснуваат економските експерти.

„Туризмот исто така ќе процвета со олеснетиот пристап до културните и природните богатства на регионот. Со укинувањето на граничните бариери, се очекува зголемување на бројот на туристи, кои ќе можат полесно да ги искусат различните дестинации низ Балканот. Економијата како целина ќе се засили со поттикнување на регионалната трговија и инвестиции. Со создавањето на единствен пазар, се очекува зголемување на конкурентноста на домашните компании и привлекување на странски инвестиции. Отворен Балкан ќе придонесе кон политичка стабилизација, транзит, туризам, мали и средни претпријатија и земјоделство. Иницијативата ќе овозможи засилување на регионалната соработка и ќе ги зголеми можностите за македонските компании да се натпреваруваат на поголем пазар“, велат експертите.

Проектот Отворен Балкан, додаваат тие, е клучен за економското поврзување на регионот и претставува чекор напред кон европските стандарди на слободен пазар.

„Со оваа иницијатива, Македонија ќе може да ги искористи своите геостратешки предности и да стане централен играч во регионалната економија”, коментираат познавачите.

Отворен Балкан носи ветување за нова ера на економска соработка и развој. Со интеграцијата на транспортните мрежи, засилувањето на туристичките потенцијали и создавањето на конкурентен економски блок, Македонија и нејзините соседи се подготвуваат за светла иднина на просперитет и раст.

Од друга страна, пак, ставовите на другите земји од регионот за иницијативата Отворен Балкан се различни. 

Некои земји, како што се Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, изразуваат скептицизам кон иницијативата. Сепак, постојат и позитивни гледишта. На пример, се смета дека Отворен Балкан може да биде чекор напред кон заедничкиот регионален пазар и да придонесе кон забрзување на интеграцијата на регионот во ЕУ.

Иницијативата е инклузивна и отворена за другите земји од регионот да се приклучат. Исто така, се смета дека Отворен Балкан е првата регионална иницијатива која целосно ја поседува регионалната автентичност. 

Дополнителни мерки се предвидени за охрабрување на мобилноста на работната сила, вклучувајќи обезбедување на работни дозволи за целиот регион.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП