20 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонија се празни, а новите станови се продаваат како алва – во...

Македонија се празни, а новите станови се продаваат како алва – во што е финтата?

Во време кога многу граѓани ја напуштаат земјата во потрага по подобар живот во странство, иронично е дека побарувачката за станови во главниот град не покажува знаци на опаѓање.

Сиромаштијата се шири, а социјално-економските услови се влошуваат, но пазарот на недвижности во Скопје останува непроменето жив.

Според последните извештаи, цените на становите во Скопје продолжуваат да растат, со зголемување од 20% во однос на претходната година.

Оваа тенденција доаѓа како резултат на високата побарувачка и ограничената понуда, иако куповната моќ на граѓаните опаѓа. 

Експертите предупредуваат дека овој тренд може да продолжи, со оглед на тоа дека градежните материјали сѐ уште се скапи и работната сила е ограничена.

Иселувањето на граѓаните создава празнина во земјата, со сѐ помалку луѓе кои остануваат да живеат и да работат во неа. 

Оваа демографска промена предизвикува загриженост за иднината на урбаните и руралните области, со предлози за воведување на политики кои би го ограничиле притисокот врз инфраструктурата и ресурсите на градот.

Сиромаштијата, од друга страна, продолжува да биде сериозен проблем. 

Едно истражување покажува дека бројот на сиромашни лица во земјата драстично пораснал, со прогнози за дополнително зголемување во следните години. 

„Без јасна стратегија и политичка волја, Македонија тешко ќе се избори со растечкиот тренд на сиромаштија. Со оглед на овие предизвици, економските и социјалните политики мора да се преиспитаат и да се приспособат кон новите реалности. Потребно е да се земат предвид и долгорочните последици на иселувањето и сиромаштијата, како и да се создадат услови кои ќе ги задржат граѓаните во земјата и ќе ја подобрат нивната економска перспектива“, советуваат експертите.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП