20 јули, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАМакедонците ги откажуваат аранжманите во Хрватска, бараат нешто поевтино

Македонците ги откажуваат аранжманите во Хрватска, бараат нешто поевтино

Хрватска, со своите кристално чисти води и историски градови, секогаш била магнет за туристи од целиот свет.

Сепак, оваа година, многумина кои сонувале да ги посетат далматинските брегови или да се прошетаат по улиците на Дубровник, можеби ќе треба да ги одложат своите планови.

Извештаите покажуваат дека цените на сместувањето, храната и услугите во Хрватска значително пораснале, што ја прави една од најскапите летни дестинации во регионот.

„Секоја година, со нетрпение очекуваме да ги услужиме туристите кои сакаат да ја искусат убавината на Хрватска. Но, морам да признаам дека оваа година, поради значителното зголемување на цените, нашите летни пакети станаа прескапи за многу од нашите редовни клиенти, особено за Македонците”, ни изјави вработена во позната туристичка агенција од Скопје.

Оваа ситуација не само што влијае на одлуките на туристите, туку и на локалната економија која силно се потпира на туризмот.

Додека некои аргументираат дека зголемувањето на цените е резултат на глобалните економски трендови, други се загрижени дека ова може да има долгорочни последици за привлекувањето на посетители во Хрватска.

Со оглед на оваа ситуација, многу Македонци кои традиционално ги поминуваат своите летни одмори на хрватското крајбрежје, сега размислуваат за алтернативни дестинации кои се поповолни.
Оваа промена во туристичките навики може да има значително влијание на туристичките текови во регионот.

Во време кога туризмот се соочува со многу предизвици, од пандемии до економски кризи, ситуацијата во Хрватска е потсетник дека индустријата мора да остане флексибилна и пристапна за сите.

Само времето ќе покаже дали Хрватска ќе успее да го задржи својот статус како омилена летна дестинација, или, пак, ќе треба да се приспособи кон новите реалности на пазарот.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП