25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПодигнуваат кредити за да купат стан во Солун – зошто Македонците го...

Подигнуваат кредити за да купат стан во Солун – зошто Македонците го прават ова?

Во последните неколку години, пазарот на недвижности во Македонија доживеа значителен пораст. Со зголемувањето на цените, многу Македонци се одлучија да инвестираат во недвижности надвор од земјата.

Скопско Кучково, познато по своите идилични вили, станува сè попопуларно место за градење нов дом. Во исто време, туристичките места како Маврово и Охрид се сведоци на зголемена активност во купувањето викендици и станови.

Но, не е само домашниот пазар што привлекува внимание. Многу луѓе одлучуваат да инвестираат во имоти на прекрасниот Халкидики или во луксузни станови во Солун, Грција.

Експертите велат дека причината за овој тренд е порастот на цените на недвижностите во Македонија, кои сега се скоро на исто ниво со оние на Егејското Море.

Оваа ситуација ги поттикна инвеститорите да бараат алтернативи кои нудат подобар поврат на инвестицијата. Покрај тоа, процесот на купување имот во Грција е упростен, со потреба само за кеш или кредитна картичка, што го прави привлекувањето на македонските купувачи уште поголемо.

Овој феномен не е само резултат на економските фактори, туку и на културните и личните преференции.

Многу Македонци се водат од желбата да имаат втор дом во близина на морето, место каде можат да уживаат во летните месеци и да создадат трајни семејни спомени. Исто така, инвестирањето во недвижности на популарни локации како Халкидики и Солун се смета за престижно, со што се зголемува статусот и репутацијата на сопствениците.

Сепак, оваа тенденција доаѓа со свои предизвици. Зголемената побарувачка во странство може да има негативно влијание на домашниот пазар на недвижности, со потенцијално намалување на инвестициите во локалниот развој.

Покрај тоа, постои и ризик од прегревање на пазарот на недвижности во Грција, што може да доведе до нестабилност и несигурност за инвеститорите.

Во секој случај, јасно е дека македонските купувачи на недвижности се во потрага по нови можности и опции.

Дали оваа тенденција ќе продолжи да расте или ќе се стабилизира зависи од многу фактори, вклучувајќи ги економските услови, регулативите и, секако, промените во потрошувачките навики.
Што и да се случи, сигурно е дека пазарот на недвижности ќе остане клучен сегмент во економијата на Македонија и регионот.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП