20 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАМрачна прогноза: „Ќе има повеќе роботи отколку луѓе“(ВИДЕО)

Мрачна прогноза: „Ќе има повеќе роботи отколку луѓе“(ВИДЕО)

Шефот на Tesla, Илон Маск, на акционерите им покажа видео од роботот Optimus кој работи во една од фабриките и ги информираше за напредокот на развојот на оваа машина.

„Постигнавме голем напредок со Optimus за краток временски период и добивме робот кој всушност врши некои корисни работи во фабриките денес“, рече Маск. Тој додаде дека два Optimus роботи работат во фабриката во Фремонт, Калифорнија, и дека „неколку се и во Пало Алто“.

До крајот на годината, додаде тој, Optimus ќе добие „една голема хардверска ревизија“, проследена со ограничено сериско производство за употреба на роботи во фабриките, каде што дополнително ќе се тестира.

Маск, исто така, предвиде дека следната година Tesla ќе има „над илјада, можеби неколку илјади“ роботи Optimus кои ќе работат за производителот на електрични возила, велејќи дека имаат доволно ресурси за успешно да го изведат.

Тој истакна дека еден ден роботот ќе биде доволно автономен за да дозволи човечки колега да му дава инструкции. Дури, изјави тој, Optimus ќе научи да извршува некои задачи само со гледање видео од него.

Дополнително, Маск на состанокот им кажа на акционерите дека соодносот на „хуманоидните роботи со луѓето ќе биде поголем од 1:1“ и дека „Тесла го води патот во ова“, поттикнувајќи ги стравувањата од „машински бунт“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП