20 јули, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАПушачите нека му ја мислат на граница кон Грција

Пушачите нека му ја мислат на граница кон Грција

Со неодамнешното воведување на нови строги правила од страна на Грција, македонските туристи кои планираат да го поминат својот одмор на грчките плажи ќе треба да бидат подготвени да ги прифатат правилата на игра.

Според регулациите, граничните власти ќе имаат засилен надзор врз количината на стоки, особено цигари, кои туристите можат да ги пренесат преку граница. Оваа мерка е дел од поголемиот обид на грчката влада да ја заштити домашната економија.

Додека цените на цигарите во Грција се значително повисоки во споредба со Македонија, со оглед на тоа што една кутија цигари таму чини околу 5-6 евра, многу македонски туристи се обидуваат да заштедат со носење залихи.

Сепак, новите ограничувања значат дека туристите ќе можат да пренесат само две кутии цигари без ризик од казни. Казните за прекршување на овие правила се строги, со казни кои можат да достигнат до 500 евра.

Овие мерки не само што ќе имаат влијание на навиките на македонските туристи, туку и на поголемата економска слика меѓу двете соседни земји.

Додека некои може да ги видат овие правила како ограничување на слободната трговија, други ги сметаат за неопходни мерки за заштита на домашните индустрии и здравјето на нацијата.

Важно е да се напомене дека информирањето на туристите за новите правила е клучно за избегнување на непријатности при преминувањето на границата.

Туристичките агенции и медиумите имаат одговорност да ги едуцираат патниците за овие промени, за да се осигура дека нивните планови за одмор нема да бидат нарушени од непредвидени трошоци или задржувања. Исто така, важно е да се потсетиме дека патувањето треба да биде искуство кое носи радост и опуштање, а не стрес и финансиски товар.

На крајот, додека овие правила може да претставуваат предизвик за македонските туристи, тие исто така нудат можност за промена на патувачките навики и поттикнување на посветена свест кон локалните економии.

Како што налагаат официјалните прописи, во Грција не е дозволен внес на месо, млеко и млечни производи од земји кои не се членки на Европската Унија, а дозволено е со себе да понесете до два килограми млеко во прав за бебе или храна за бебе, храна за лица за посебни потреби, како и до два килограми храна за миленици.

Кога се работи за овошје и зеленчук, може да се внесат во количина до 5 килограми.

Алкохол можат да пренесуваат само личности постари од 17 години, но не смеат да поседуваат повеќе од едно литро алкохол со процент повисок од 22 отсто. Дозволено е да пренесете најмногу 4 литри вино и 12 литри пиво.

Кога се работи за пари, потребно е да пријавите кај цариниците доколку со себе имате кеш во износ поголем од 10.000 евра.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП