20 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПоскапувањето на лебот ги изненади граѓаните – и денар да е, многу...

Поскапувањето на лебот ги изненади граѓаните – и денар да е, многу е!

Во последните неколку месеци, граѓаните на Македонија се соочуваат со значително зголемување на цените на основните животни потреби, особено на храната.

Според извештаите од мелничко-пекарската индустрија, причината за ова зголемување лежи во порастот на цените на пченицата на светскиот пазар, што доведе до зголемување на цените на брашното за 10%.

Ова, пак, имаше директно влијание врз цените на пекарските производи, кои пораснаа за неколку денари во трговските објекти и во пекарските продавници.

Граѓаните го изразуваат своето незадоволство и загриженост поради овие промени. Многумина сметаат дека зголемувањето на цените на лебот и другите печива го нарушува нивниот секојдневен буџет и ја ограничува нивната способност да обезбедат основни потреби за своите семејства.

„Секој денар е важен за нас, а сега мораме да даваме повеќе за лебот, кој е основен производ за прехранување“, изјави еден граѓанин, додавајќи дека семејствата со помали приходи ќе бидат најтешко погодени.

Малите пекарници исто така чувствуваат притисок. Сопствениците велат дека морале да ги зголемат цените на своите производи за да можат да покријат трошоците и да останат во бизнис.

„Не е само брашното, туку и другите трошоци како што се енергијата и транспортот се зголемија,” објаснува еден сопственик на пекарница.

Се обидуваме да ги задржиме цените што е можно пониски, но има граница до каде можеме да одиме без да бидеме во загуба, додава тој.

Додека индустријата и граѓаните бараат решенија, владата е повикана да интервенира и да помогне во ублажувањето на овој економски удар.

Предлозите варираат од субвенционирање на цените на пченицата до воведување на мерки за контрола на цените на основните животни потреби.

Во меѓувреме, граѓаните се обидуваат да се прилагодат на новата економска реалност, но многумина се прашуваат колку долго ќе можат да издржат ако цените продолжат да растат.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП