23 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАПотрес во Тесла: Ако акционерите не го мотивираат со 56 милијарди долари,...

Потрес во Тесла: Ако акционерите не го мотивираат со 56 милијарди долари, Илон Маск би можел да ја напушти компанијата

Илон Маск, поради заслугите како извршен директор на Tesla, требало да го добие најголемиот надомест во американската корпоративна историја – дури 56 милијарди долари. Иако оваа компензација беше претходно одобрена, на почетокот на оваа година судот во Делавер донесе одлука која беше во спротивност со претходната одлука на инвеститорите дека извршниот директор на Tesla треба да ја добие оваа голема сума пари. Во образложението на судската одлука се тврди дека се работи за неразбирлива голема сума на пари, што не е фер кон акционерите на Тесла.

Следната недела инвеститорите повторно ќе гласаат за компензација и ќе биде доста интересно да се види што ќе одлучат. Пред тоа гласање, директорот на Тесла Робин Денхолм им се обрати на акционерите, кои ставија до знаење дека доколку на Маск не му биде одобрен рекордно висок надоместок, тој дури може да ја напушти Тесла или да поминува помалку време во компанијата бидејќи има „други места“ каде што може го поминува своето време. Покрај Тесла, Маск е вклучен и во бројни други големи проекти – од SpaceX до социјалната мрежа X до стартапот за вештачка интелигенција xAI, за да може својата енергија и време да ги насочи кон овие компании, доколку навистина одлучи да го повлече сидрото од Тесла. Иако тоа е малку веројатно, она што можеме да го кажеме за Маск е дека тој е прилично непредвидлив, така што нема да знаеме што ќе прави се до гласањето за компензација. Според аналитичарот на Wedbush Securities, Маск сигурно нема да ја напушти Tesla, но сепак би можел да се повлече од функцијата извршен директор на компанијата и со текот на времето да биде помалку вклучен во операциите на Tesla.

Илон Маск не е типичен директор, ниту Тесла е типична компанија, им порача директорот на акционерите, објаснувајќи дека поради ова, за оваа компанија важат некои други правила, вклучувајќи ги и оние за компензација, па ако сакате да го мотивирате Маск, треба да направи нешто поинаку – на пример, да му понуди 56 милијарди долари компензација.

Иако неговата одлука, тогаш, ќе зависи од тоа дали ќе ги покаже палците нагоре или надолу за 56 милијарди долари, Денхолм вели дека овој случај очигледно не е за парите. Додека освен неколку од најбогатите луѓе во светот, луѓето не можат ниту да сонуваат за такви бројки, без разлика на исходот поврзан со компензацијата, Маск сепак ќе остане на врвот на листата на мултимилијардери. Во писмото до инвеститорите таа нагласи дека Илон нема неограничено време и не му недостасуваат идеи. Сакаме тие идеи, таа енергија и време да се искористат во Тесла, за доброто на вас, нашите сопственици. Но, тоа бара меѓусебно почитување, се наведува меѓу другото во писмото.

Причината поради која компензацијата е толку голема, или како што споменавме – најголема во американската корпоративна историја, е за да може Маск да се фокусира на Tesla и да биде мотивиран да ги оствари огромните амбиции на оваа компанија. Затоа е важно инвеститорите да го задржат својот крај на зделката, истакнува Денхолм.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП