23 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИНЛБ Склади влезе на македонскиот пазар со преземањето на Generali Investments

НЛБ Склади влезе на македонскиот пазар со преземањето на Generali Investments

НЛБ Склади успешно го заврши купувањето на Generali Investments Скопје, третата по големина компанија за управување со средства на македонскиот пазар со 18% пазарен удел.

Претседателот на Управниот одбор на НЛБ Склади Лука Подлогар и претседателот на Управниот одбор на НЛБ Блаж Бродњак ги истакнаа големите можности за раст во Македонија.

„Северна Македонија е еден од стратешки најважните пазари за НЛБ Групацијата. Групацијата може да се пофали со силно присуство овде – НЛБ Банка Скопје е трета по големина банка во групата според вкупната актива, а во исто време со повеќе од 16% пазарен удел во однос на вкупната актива и повеќе од 20% пазар удел во кредити или депозити на населението, зазема системски важно место“, изјави Блаж Бродњак, претседател на Управниот одбор, по успешното завршување на преземањето.

Како што е резимирано во соопштението, тие гледаат многу можности за раст во Македонија.

„Затоа веќе основавме компанија за лизинг во Северна Македонија на крајот на 2022 година, а сега го дополнуваме нашето портфолио на производи со услуги за управување со имот“, додаде Бродњак.

Претседателот на Управниот одбор на фондовската единица Подлогар се согласи дека има многу можности за раст во Северна Македонија. Како што рече, по завршувањето на трансакцијата на клиентите наскоро ќе им биде понуден проширен опсег на средства. Тој исто така објасни дека НЛБ Групацијата има намера во иднина да организира управување со имотот под капата на НЛБ фондовите.

Претседателката на управниот одбор на Generali Investments Словенија, Мелита Рајгељ Озебек, го изрази своето задоволство што компанијата во Скопје ќе ја продолжи долгогодишната традиција на обезбедување квалитетни услуги за управување со имот под покровителство и корпоративен идентитет на НЛБ Групацијата.

НЛБ Склади е најголемата компанија за управување во областа на инвестициските фондови во Словенија, како и најголемата компанија за управување по вкупната актива под управување, пишува НЛБ.

Во меѓувреме, Generali Investments Скопје е трета по големина компанија за управување со средства на македонскиот пазар со 18% пазарен удел. Компанијата управува со средства на клиентите во вредност од приближно 48 милиони евра во четири различни инвестициски фондови, еден готовински, еден мешовит и два капитални фондови. Вработува 10 експерти.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП