23 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„Кумот“ на вештачката интелигенција: AI може да се обиде во иднина да...

„Кумот“ на вештачката интелигенција: AI може да се обиде во иднина да ја преземе власта, мора да бидеме внимателни

Компјутерскиот научник Џефри Хинтон, кој се смета за „кум на вештачката интелигенција“, вели дека владите ширум светот ќе треба да воспостават универзален основен приход за да се справат со влијанието на вештачката интелигенција врз нееднаквоста.

Професорот Џефри Хинтон за Би-Би-Си изјави дека е „многу загрижен што вештачката интелигенција ќе преземе многу секојдневни работни места“, дека тоа може да ја зголеми нееднаквоста и дека се потребни реформи за да се спречи тоа.

Импликации за нееднаквоста

„Ме консултираа луѓе во британската влада и ги советував дека универзалниот основен приход е добра идеја“, рече тој.

Тој рече дека иако верува дека вештачката интелигенција ќе ја зголеми продуктивноста и богатството, парите ќе одат за богатите, „не за луѓето чии работни места ќе бидат изгубени и тоа ќе биде многу лошо за општеството“.

Професорот Хинтон е пионер на невронските мрежи, кои ја формираат теоретската основа на вештачката интелигенција. Тој работеше во Google до минатата година, но го напушти технолошкиот гигант за послободно да зборува за опасностите од нерегулирана вештачка интелигенција.

Професорот Хинтон ја повтори својата загриженост за заканите на вештачката интелигенција за човештвото како целина. „Тоа покажува дека владите не сакаат да ја ограничат воената употреба на вештачка интелигенција, а технолошките компании не вложуваат доволно напори за безбедноста“, рече тој.

Професорот Хинтон рече дека за пет до 20 години постои веројатност дека ќе мора да се соочиме со проблемот на вештачката интелигенција што може да се обиде да ја преземе. „Ова би довело до закана на ниво на истребување за луѓето бидејќи би можеле да создадеме форма на интелигенција која е супериорна во однос на биолошката интелигенција, а тоа е многу загрижувачко за нас“, вели тој.

Забрана за воена употреба на вештачка интелигенција

Вештачката интелигенција би можела да се развива автономно за да има за цел да ја преземе контролата, а тоа го покажуваат досегашните бенигни алатки, на пример, за превод на текст.

„Она што најмногу ме загрижува за вештачката интелигенција е тоа што тие можат да донесат автономни одлуки за убивање луѓе“, вели тој.

Затоа, професорката Хинтон предлага нешто како Женевската конвенција, меѓународен договор за регулирање на воената употреба на вештачката интелигенција. „Но, мислам дека тоа нема да се случи додека не се случат некои многу непријатни работи“, додаде тој.

Со новата трка во вооружување меѓу САД, Русија и Кина, која е во тек, Хинтон вели дека најдобро решение би било да се забрани воената употреба на вештачка интелигенција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП