18 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАДоматот се продава за 40 денари, а ние го плаќаме дури 80...

Доматот се продава за 40 денари, а ние го плаќаме дури 80 денари – еве како се создава вештачка инфлација

На Кванташкиот пазар во Скопје, цените на основните земјоделски производи остануваат стабилни и пристапни за сите слоеви на населението.

Сепак, кога овие производи го напуштаат пазарот и се упатуваат кон локалните продавници и пиљари, цените драстично се зголемуваат, создавајќи товар за крајните потрошувачи, обичните граѓани.

На Кванташкиот пазар, доматите се продаваат за 40 денари, додека на обичниот пазар цената скока на 80 денари.

Слична ситуација е и со компирот, кој од 27 денари на кванташкиот пазар, достигнува до 55 денари на пазарите.

Оваа ценовна разлика е уште поизразена кај морковот, кој од 50 денари се продава за 90 денари на пазар.

Економските експерти укажуваат на значителната маржа која ја пресметуваат трговците и сопствениците на продавниците.

Трговецот кој ги купува производите од Кванташкиот пазар и ги дистрибуира до локалните маркети и пиљари, си пресметува маржа од околу 50%, додека сопственикот на маркетот или пиљарата како краен продавач има маржа од 30 до 35%.

Оваа практика резултира со вештачка инфлација и екстремно високи цени за крајниот потрошувач.
За да се регулира овој проблем, експертите предлагаат два едноставни начини:

„Воведување на регулативи кои би ги ограничиле маржите што можат да ги пресметуваат трговците и продавниците. Но, и поттикнување на директна продажба од производителите до потрошувачите, што би ги намалило посредничките трошоци и би овозможило пониски цени за крајните потрошувачи. Секако, овие предлози бараат детална анализа и дискусија меѓу сите заинтересирани страни, вклучувајќи ги и земјоделците, трговците, и потрошувачите, за да се најде баланс кој ќе биде во интерес на сите. Со правилната имплементација, овие мерки би можеле значително да придонесат кон стабилизација на цените и подобрување на животниот стандард на граѓаните на Скопје“, коментираат економските експерти.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП