25 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Shell“ изненади со добивка од 7,7 милијарди долари за кварталот

„Shell“ изненади со добивка од 7,7 милијарди долари за кварталот

Енергетскиот гигант „Shell“ објави профит од 7,7 милијарди долари во првиот квартал, што значително ги надмина очекувањата по превирањата во Црвеното Море и Русија кои го поттикнаа рафинирањето и тргувањето со нафта на компанијата.

Компанијата, исто така, соопшти дека ќе откупи уште 3,5 милијарди долари во акции во следните три месеци, слично темпо на претходниот квартал. Дивидендата останува непроменета.

Готовинскиот тек на „Shell“ се зголеми за 6 отсто во однос на претходниот квартал на 13,3 милијарди долари, како одраз на силните оперативни перформанси кои заедно со тргувањето помогнаа да се компензира падот на цените на природниот гас што влијаеше на перформансите на ривалите како „Exxon Mobil“ и „Chevron“.

„Компанијата испорача уште една четвртина од силни оперативни и финансиски перформанси, демонстрирајќи го нашиот континуиран фокус на обезбедување поголема вредност со помалку емисии“, рече главниот извршен директор Вел Саван.

Аналитичарите очекуваа прилагоден профит за првиот квартал од 6,46 милијарди долари, што е зголемување од 9,65 милијарди долари една година порано. Компанијата забележа профит од 7,3 милијарди долари во последните три месеци од 2023-та година, поддржан од силните резултати од тргувањето со „LNG“.

Одделите за хемикалии и производи, кои вклучуваат рафинирање на нафта и трговија, забележаа прилагоден профит повеќе од тројно од претходниот квартал до 2,8 милијарди долари.

Трговијата со рафинирани нафтени деривати е засилена со прекини на испораката во Црвеното Море, како и со прекини во руските рафинерии поради нападите со украински беспилотни летала во последните месеци, изјави за новинарите финансискиот директор Шејн Горман.

Акциите на „Shell“ пораснаа за 1,5 отсто по извештајот, во споредба со падот од 1,24 отсто на поширокиот европски енергетски индекс.

Цената на акцијата на „Shell“ порасна за околу 14 отсто во оваа година, поттикната од напорите на Саван да ги намали трошоците и да ја фокусира компанијата на својот најпрофитабилен бизнис.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП