26 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАGoogle ќе инвестира повеќе од 100 милијарди долари во развој на вештачка...

Google ќе инвестира повеќе од 100 милијарди долари во развој на вештачка интелигенција

Технологијата која стана неизбежна за речиси сите (технолошки) компании во последните година-две е вештачката интелигенција. Од помош за пишување е-пошта до генерирање реални фотографии и видеа, вештачката интелигенција денес стана задолжителна алатка која ја зголемува продуктивноста и ефикасноста на вработените и компаниите, а јасно е дека нејзината улога ќе расте со текот на времето и ќе се користи во се поголем број компании, во некои случаи ќе ги заменат луѓето на одредени работни места.

Затоа и не е чудно што компаниите и фондовите вложуваат многу пари во оваа технологија и не е тешко да се претпостави дека со текот на времето таквите инвестиции би можеле да станат поголеми.

Неодамна Microsoft објави дека во соработка со OpenAI ќе инвестираат дури 100 милијарди долари во суперкомпјутерот Stargate, а минатата недела слична инвестиција најавија и Google и DeepMind. DeepMind е основан во 2010 година со цел истражување и развој на вештачката интелигенција, а четири години подоцна компанијата ја презема Google. Еден од нејзините основачи е Демис Хасабис, а неодамна беше гостин на конференцијата ТЕД во Канада, каде беше прашан за проектот Старгејт. Тој коментира дека со текот на времето, Google најверојатно ќе инвестира повеќе пари во вештачката интелигенција во споредба со инвестицијата на Microsoft и OpenAI во тој суперкомпјутер.

Така, бидејќи буџетот на Stargate е 100 милијарди долари, Google има намера да инвестира уште повеќе пари со текот на времето. Конкретните планови на компанијата засега не се познати, но како што се нагласува на Tech Spot, јасно е дека добар дел од тој буџет ќе биде насочен кон развој на хардвер. Компанијата неодамна објави нов чип Axion дизајниран специјално за подобрување на перформансите за обука на вештачката интелигенција, како и услуги базирани на облак. Во споредба со слични конкурентни чипсети, Axion троши значително помалку енергија.

Главната цел на DeepMind е да развива сè покомплексни алгоритми за машинско учење, благодарение на кои еден ден би можеле да ја реализираат т.н. општа вештачка интелигенција. Тоа е момент кој може да го промени светот засекогаш бидејќи од една страна таквата вештачка интелигенција може да донесе значителен научен и технолошки напредок, но од друга страна секогаш постои страв дека може да се сврти против луѓето и човештвото.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП