29 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЦУКЕРБЕРГ НАЈАВИ ГОЛЕМА AI НОВОСТ: „Ви нудиме најинтелигентен асистент“

ЦУКЕРБЕРГ НАЈАВИ ГОЛЕМА AI НОВОСТ: „Ви нудиме најинтелигентен асистент“

Во четвртокот компанијата ги објави првите модели на Llama 3 во две големини, параметри 8B и 70B. Овие се интегрирани во Meta AI, асистентот за вештачка интелигенција на компанијата.

Извршниот директор на Мета, Марк Цукерберг, објави „големи вести за вештачката интелигенција“ во објава на Инстаграм во четвртокот.

„Со овој нов модел, веруваме дека Meta AI сега е најинтелигентниот AI асистент што можете слободно да го користите“, рече тој.

Мета објави во блог пост во четвртокот дека нејзините најнови модели „значително ги намалиле стапките на лажно отфрлање, подобрено одговарање и зголемена разновидност во одговорите на моделите“, како и напредок во заклучоците, генерирањето кодови и инструкциите.

„Со Llama 3, тргнавме да ги изградиме најдобрите отворени модели кои се на исто ниво со најдобрите сопственички модели достапни денес“, се вели во објавата. „Оваа следна генерација на Llama демонстрира супериорни перформанси во широк опсег на индустриски одредници и нуди нови способности, вклучително и подобрено расудување“. Ние веруваме дека ова се најдобрите модели со отворен код во нивната класа“.

Додека Мета ја наложува Llama како отворен код, Llama 2 бараше од компаниите со повеќе од 700 милиони месечни активни корисници да побараат лиценца од компанијата за нејзино користење, што Мета може или не може да го даде.

Во блиска иднина, Мета се надева дека „Llama 3 ќе ја направи повеќејазична и мултимодална, ќе има подолг контекст и ќе продолжи да ги подобрува вкупните перформанси преку основните способности за LLM, како што се расудување и кодирање“, се вели во блогот на компанијата.

Што значат промените за Meta AI сега?

Асистентот за вештачка интелигенција може да помогне со задачи како што се препорачување ресторани, планирање патувања, а исто така и правење меиловите да звучат попрофесионално.

Користењето на функцијата Imagine Meta AI сега ќе произведува поостри слики побрзо: тие ќе почнат да се појавуваат додека пишувате и ќе се менуваат „на секои неколку букви што ги пишувате“, се вели во соопштението за печатот објавено во четвртокот.

Meta AI е достапна на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, како и на прелистувачите. Компанијата вели дека мулти-модалната Meta AI наскоро ќе дојде до нејзините паметни очила Ray-Ban Meta. Се појавува на англиски јазик во повеќе од десет земји надвор од САД.

Што се однесува до она што следи, Мета вели дека работи на модели кои имаат над 400B параметри и се уште се на обука.

„Мислам дека многу луѓе денес навистина не размислуваат за Meta AI кога размислуваат за главните асистенти за вештачка интелигенција што луѓето ги користат“, изјави извршниот директор на Мета Марк Цукерберг за The Verge во написот објавен во четвртокот. „Но, мислам дека ова е моментот кога навистина ќе започнеме да им го претставуваме на многу луѓе и очекувам дека ќе биде прилично голем производ“.

Meta AI, се разбира, се соочува со силна конкуренција од попознатите асистенти за вештачка интелигенција, вклучувајќи ги OpenAI ChatGPT, Microsof Copilot и Anthropic Claude.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП