29 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„BlackBerry“ објави изненадувачка добивка во минатиот квартал

„BlackBerry“ објави изненадувачка добивка во минатиот квартал

Канадскиот „BlackBerry“ објави изненадувачки профит за четвртиот квартал до 29-ти февруари, поттикнат од побарувачката за неговите сајбер-безбедни услуги поради зголемениот онлајн криминал и сè пософистицираните хакерски напади.

Акциите на компанијата на американската берза пораснаа за 6,4% во после-пазарното тргување.

Компанијата објави прилагоден нето приход од 3 центи по акција за кварталот, во споредба со просечната проценка на аналитичарите од 3 центи по акција, покажаа податоците на „LSEG“.

Кварталниот приход на „BlackBerry“ беше 173 милиони долари, над просечната проценка од 154,78 милиони долари.

Приходите во единицата за сајбер безбедност, која нуди паметен безбедносен софтвер за компаниите и владите, се зголемија за 5 отсто на годишно ниво на 92 милиони долари, додека приходите од нејзиниот бизнис со Интернет на нештата скокнаа за 25 отсто на 66 милиони долари.

Во февруари компанијата соопшти дека укинала 200 работни места и дека ослободила некои од своите канцеларии. Исто така, има за цел да го зголеми својот годишен профит за 100 милиони долари.

Во декември, „BlackBerry“ се откажа од својот план за иницијална јавна понуда на бизнисот со Интернет на нештата, но сепак очекува да ги раздвои единицата и нејзиниот бизнис со сајбер безбедност во сосема посебни поделби.

„BlackBerry“ очекува приходот во првиот квартал да биде во опсег од 130 до 138 милиони долари, под просечната проценка на аналитичарите од 151,12 милиони долари.

Компанијата очекува нејзиниот приход од фискалната 2025-та година да биде помеѓу 586 и 616 милиони долари, додека приспособената загуба по акција ќе биде помеѓу 3 и 7 центи по акција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП