22 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАМаск: Вештачката интелигенција веќе ќе биде попаметна од луѓето во 2025 година

Маск: Вештачката интелигенција веќе ќе биде попаметна од луѓето во 2025 година

Извршниот директор на Tesla, Илон Маск, даде неколку храбри предвидувања за време на интервјуто во понеделникот, сугерирајќи дека вештачката интелигенција (AI) може да биде развиена во попаметна од најпаметниот човек следната година или до 2026 година.

Маск разговараше за различни теми на социјалната мрежа X, вклучувајќи ги и ограничувањата со кои се соочува вештачката интелигенција поради достапноста на електрична енергија.

За време на интервјуто со Николај Танген, извршен директор на норвешкиот државен фонд, Маск сподели увид во напредокот на Grok, чет-бот за вештачка интелигенција развиен од неговиот стартап xAI. Тој напомена дека следната верзија на Grok се очекува да биде завршена до мај, но ги истакна предизвиците поради недостаток на напредни чипови.

Маск, кој исто така е ко-основач на OpenAI, изрази загриженост за отстапувањето на OpenAI од неговата првична мисија. Тој го основа xAI минатата година, позиционирајќи го како предизвикувач на OpenAI, кој го тужеше за наводно приоритет на профитот пред подобрувањето на човештвото преку развој на вештачката интелигенција.

Извршниот директор на Tesla откри дека се потребни околу 20.000 Nvidia H100 графички процесори за обука на моделот Grok 2, а за идните верзии ќе бидат потребни уште повеќе чипови, проценувајќи до 100.000 Nvidia H100 чипови. Сепак, тој нагласи дека освен недостатокот на чипови, снабдувањето со електрична енергија ќе стане клучен фактор во развојот на вештачката интелигенција во следните неколку години.

Маск ги пофали кинеските производители на автомобили, означувајќи ги како најконкурентни во светот. Тој ги повтори своите претходни предупредувања дека конкурентите на Кина ќе ги надминат светските конкуренти доколку не се наметнат трговски бариери.

Осврнувајќи се на неодамнешните работнички прашања, Маск се осврна на штрајкот на синдикатот во Шведска против Тесла, укажувајќи дека ситуацијата е подобрена. Тој спомна дека се водени дискусии меѓу норвешкиот државен фонд, главниот акционер на Тесла, и раководството на компанијата ЕВ во врска со неодамнешните случувања.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП