29 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Samsung“ се движи кон речиси деветкратен скок на кварталната добивка

„Samsung“ се движи кон речиси деветкратен скок на кварталната добивка

Се очекува „Samsung Electronics“ да забележи скоро деветкратно зголемување на добивката во првиот квартал во однос на претходната година, бидејќи закрепнувањето на цените на чиповите го зголеми неговиот профит на ниска споредбена основа поврзана со остриот пад на секторот во претходната година.

Оперативниот профит на најголемиот светски производител на мемориски чипови и телевизори најверојатно се зголеми за 5,7 трилиони вона (4,24 милијарди долари) во кварталот до крајот на март, според просечната прогноза на 27 аналитичари анкетирани од „LSEG SmartEstimate“, пондерирана кон оние кои поредовно давале точни прогнози.

Доколку се оствари прогнозата, тоа ќе биде највисокиот профит на „Samsung“ од третиот квартал на 2022-ра година. За споредба, во првиот квартал од минатата година, оперативниот профит беше 640 милијарди вона.

Тоа е затоа што поделбата на чипови, традиционално најголемата заработувачка, се очекува да ја објави својата прва квартална добивка во пет квартали, од околу 750 милијарди вона, според просечната прогноза на 12 аналитичари.

Цените на мемориските чипови закрепнаа од длабокото дно што започна во средината во 2022-ра година поради послабата побарувачка за полупроводнички уреди по пандемијата.

Во првиот квартал, цените на мемориските чипови се зголемија за околу 20% од претходниот квартал за DRAM чиповите што се користат во технолошките уреди и за 23-28% за NANS чиповите што се користат за складирање податоци, соопшти „TrendForce“.

Добрите изгледи за побарувачката за мемориски чипови, вклучително и огромниот апетит за HBM чипови кои се користат во чиповите со вештачка интелигенција, придонесе за 29 отсто пораст на цената на акциите на „Samsung“ во последните 12 месеци.

Дизајнот на чипови и бизнисот за производство на договори на „Samsung“ за други компании сè уште е во загуба, велат аналитичарите. Производителите на мемориски чипови имаат мала понуда на полупроводници со помала маржа по падот, бидејќи купувачите ги обновуваат акциите, поддржувајќи ја заработката на технолошкиот гигант.

Во меѓувреме, мобилниот бизнис на „Samsung“ најверојатно ќе објави околу 3,8 трилиони вона освоена оперативна добивка, според просечната прогноза на 12 аналитичари. Ова е малку под профитот на единицата пред една година, кога износот достигна 3,94 трилиони вона.

„Samsung“ почна да ги продава своите најнови водечки паметни телефони „Galaxy S24“ кон крајот на јануари, обложувајќи се на функциите за вештачка интелигенција за да се натпреварува со „Apple“ во сегментот на пазарот од високата класа.

Тоа му помогна на „Samsung“ да продаде 57 милиони паметни телефони во првиот квартал, што е за околу 8 отсто повеќе од претходниот квартал, според прогнозата на „Eugene Investment & Securities“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП