26 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНа американската економија очигледно не и штетат високите каматни стапки

На американската економија очигледно не и штетат високите каматни стапки

Економијата на САД продолжува силно да расте, што значи дека почетокот на намалувањето на каматните стапки на ФЕД е сè подалеку.

Берзанските индекси се повлекоа од минатонеделните највисоки нивоа, златото поставува рекорди, а биткоинот закрепна од падот во вторникот.

На почетокот на неделата, веста дека по шеснаесет последователни месеци пад (најдолгата ваква низа во повеќе од две децении) зајакна американското производство, при што индексот на менаџери за набавка достигна 50,3 во март (50 е границата помеѓу контракцијата и растот на секторот ), што претставува повеќе од 10 проценти од БДП во САД. По петокот следеше објавување на податоците за пазарот на труд во март.

Американската економија повторно отвори повеќе работни места отколку што беше предвидено, поточно 303 илјади (прогноза: 200 илјади). Ги коригираа податоците за јануари и февруари, всушност отворени се 22.000 работни места повеќе од првите проценки. Стапката на невработеност се лизна на 3,8 отсто во март, а просечната плата по час порасна за 4,1 отсто на годишно ниво, што е подобро од февруарската добивка од 4,3 отсто на годишно ниво.

Бидејќи нема знаци за претстојна рецесија, американската централна банка природно нема да брза да ги намали каматните стапки. Дополнителни информации ќе бидат достапни во среда со објавувањето на мартовската инфлација (индекс на CPI). Се поголем број упатени лица тврдат дека ФЕД нема да ги намали каматните стапки три пати оваа година, како што неодамна навестија претставници на ФЕД, но најмногу двапати.

Ова мислење го делат и од обврзничкиот фонд PIMCO, од каде посочуваат дека економијата очигледно не е оштетена од високите каматни стапки (високи во контекст на она што се случуваше во последната деценија и пол). Во меѓувреме, шансите дека ФЕД ќе ги намали каматните стапки на состанокот во јуни паднаа на 51 отсто. Во четвртокот и понатаму беше 59 отсто. Накратко, во моментов се чини дека сè уште нема соодветни услови за пресврт во монетарната политика (Fed pivot) и намалување на каматните стапки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП