17 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАУдар за Apple! Ќе треба да дозволи бришење на важна апликација

Удар за Apple! Ќе треба да дозволи бришење на важна апликација

Apple се соочува со потенцијална обврска да направи значителни промени во начинот на кој iPhone уредите управуваат со фотографиите, поради притисокот од имплементацијата на Законот за дигитални пазари на Европската унија (DMA).

Според неодамнешните изјави на Маргарет Вестагер, претседателката на Европската комисија и Тиери Бретон, Apple не ги усогласил целосно своите производи со регулативите на DMA, што може да доведе до суштински промени во екосистемот на iOS, особено во однос на апликацијата за фотографии.

DMA, кој бара од компаниите како Apple да го олеснат деинсталирањето на апликациите и менувањето на стандардните поставки, покажува дека практиките на Apple не ги исполнуваат овие обврски.

Вестагер истакна дека Apple не дозволува деинсталирање на неколку апликации, вклучително и Photos, ниту пак им дозволува на корисниците да го променат стандардниот статус, како што е услугата Cloud, како што бара DMA.

Предизвикот лежи во фактот што апликацијата Photos не е само обична апликација на iOS, го претставува системскиот интерфејс за галеријата со слики, кој е длабоко интегриран во целиот оперативен систем. Ова вклучува специфични дозволи по апликација за пристап до фотографии.

Според анализата на Џон Грубер, ова претставува огромна задача за Apple, бидејќи компанијата ќе мора да дозволи апликациите од трети страни да бидат на системско ниво на библиотеката со слики и галеријата, што би барало темелна реконструкција на оперативниот систем.

Иако Вестагер не наведе експлицитно дека Европската комисија ќе ја принуди оваа специфична промена, самото спомнување на апликацијата Photos како потенцијален проблем сугерира дека Apple може да биде принуден да направи значителни прилагодувања. Доколку се остварат такви барања, не би било изненадувачки ако Apple ја доведува во прашање својата иднина на пазарот на ЕУ.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП