17 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПауел: Ми требаат повеќе докази дека инфлацијата се намалува пред да ги...

Пауел: Ми требаат повеќе докази дека инфлацијата се намалува пред да ги намалиме каматните стапки

Претседателот на Федералните резерви(ФЕД), Џером Пауел, во средата рече дека на креаторите на политиката ќе им треба малку време да ја проценат моменталната состојба на инфлацијата, одржувајќи го неизвесно времето на потенцијалното намалување на стапката.

Говорејќи конкретно за посилните од очекуваните ценовни притисоци за почетокот на годината, првиот човек на централната банка рече дека тој и неговите колеги не брзаат да ја ублажат монетарната политика.

„Во врска со инфлацијата, прерано е да се каже дали неодамнешните читања претставуваат нешто повеќе од само зголемување“, рече Пауел во забелешките пред сесијата за прашања и одговори на Универзитетот Стенфорд.

„Не очекуваме дека е соодветно да ја намалиме нашата референтна стапка додека не добиеме поголема доверба дека инфлацијата одржливо се движи надолу кон 2 отсто“, додаде тој. „Со оглед на силата на економијата и напредокот во однос на инфлацијата досега, имаме време да дозволиме дојдовните податоци да ги водат нашите политички одлуки.

Забелешките доаѓаат две недели откако Федералниот комитет за отворен пазар повторно гласаше за задржување на референтните краткорочни стапки на задолжување стабилни. Дополнително, изјавата на одборот по состанокот на 20 март ги вклучуваше квалификациите за „поголема самодоверба“ што беше потребно пред намалувањето.

Пазарите нашироко очекуваат FOMC да започне со олабавување на политиката оваа година, иако тие мораа да ја рекалибрираат својата перспектива за времето и степенот на намалувања бидејќи инфлацијата остана тврдоглаво повисока. Другите економски варијабли, особено на пазарот на трудот и потрошувачките трошоци, исто така останаа, давајќи ѝ време на ФЕД да ја процени моменталната состојба на работите пред да се пресели.

Преферираната мерка за инфлација на ФЕД, индексот на цените на личната потрошувачка, покажа 12-месечна стапка од 2,5% за февруари, или 2,8% за клучната основна мерка што ги исклучува храната и енергијата. Речиси сите други мерачи на инфлација покажуваат стапки повисоки од 3%.

„Неодамнешните читања за вработеноста и инфлацијата беа повисоки од очекуваното“, рече Пауел. „Меѓутоа, неодамнешните податоци не ја менуваат материјално целокупната слика, која останува солиден раст, силен, но ребалансиран пазар на труд и инфлација која се движи кон 2 проценти на понекогаш нерамен пат“.

Други претставници на ФЕД кои зборуваа оваа недела дадоа забелешки во согласност со трпеливиот пристап на ФЕД.

Претседателот на ФЕД на Атланта, Рафаел Бостиќ, во средата изјави за CNBC дека мисли дека може да има само едно намалување бидејќи цените на некои важни ставки се зголемија. Претседателката на Банката на федерални резерви на Сан Франциско, Мери Дејли, рече дека трите намалувања се „разумна основа“, но истакна дека нема гаранции, додека Лорета Местер од Кливленд, исто така, рече дека кратењата се најверојатно подоцна оваа година, додавајќи дека стапките може да бидат повисоки на подолг рок од очекуваното. Сите тројца се гласачи на FOMC.

Пауел повтори дека одлуките се носат „на основа на состанок до состанок“ и истакна само дека намалувањата „веројатно ќе бидат соодветни… во одреден момент оваа година“.

Неизвесноста околу стапките ги заплаши пазарите, при што акциите драстично паднаа на почетокот на оваа недела, бидејќи приносите на државните обврзници се зголемија. Пазарот се стабилизираше во средата, но трговците на пазарот на фјучерси на ФЕД повторно ги ревидираа своите очекувања за каматните стапки, фрлајќи сомнеж за намалувањето во јуни бидејќи пазарната веројатност се движеше на околу 54% во еден момент, според податоците на CME Group.

Заедно со неговите коментари за стапките, Пауел помина извесно време разговарајќи за независноста на ФЕД.

Како што се вжештуваше претседателската кампања, Пауел ја истакна важноста од избегнување политички прашања.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП