21 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЛошиот здив може да укаже на дијабетес

Лошиот здив може да укаже на дијабетес

Многу луѓе живеат со дијабетес без да им биде дијагностицирана болеста, а тоа може да се должи на поневообичаени симптоми кои луѓето тешко ги препознаваат.

Хроничната болест, во која телото не произведува доволно инсулин или се бори да го користи инсулинот правилно, предизвикува телото да има премногу гликоза во крвта.

Постојат единаесет знаци на кои пациентите можат да внимаваат, вклучувајќи прилично очигледни мириси од здивот. Други показатели може да вклучуваат промени во расположението и промена во сексуалните навики.

Потемна кожа на вратот

Потемната кожа може да биде потенцијален показател, но особено дамките на вратот. Состојбата, која е позната и како acanthosis nigricans (АН), може да се најде и во препоните и пазувите.

Овошен здив

Овој симптом е прилично невообичаен, но е специфично познат како дијабетична кетоацидоза. Лекарите ве советуваат да го проверите здивот дали има овошен мирис. Состојбата се вели дека е сериозен несакан ефект и засегнатите се повикани да побараат лекарска помош. Вишокот на кетони во крвотокот обично го напушта телото преку урината. Меѓутоа, кога телото почнува да ги разградува масните клетки за енергија како замена за неможноста да се користи инсулин, тоа може да резултира со овошен здив.

Вртоглавица

Друг симптом е наведен како вртоглавица бидејќи дијабетесот може да предизвика гадење и вртоглавица поради висок шеќер во крвта. Зголемувањето на високите нивоа на гликоза може да предизвика често мокрење, што може да доведе до дехидрација. Ако дехидрирате, тоа може да ви пречи и на меморијата.

Сексуална дисфункција

Мажите со дијабетес тип 2 се предупредуваат дека може да биде тешко да се постигне ерекција. За жал, еректилната дисфункција е означена како показател за дијабетес поради висок шеќер во крвта. Тоа е затоа што може да ги наруши нервите и крвните садови кои ја туркаат крвта до пенисот. Иако најчесто се јавува кај мажи, жените погодени од висок шеќер во крвта може да бидат погодени од ниската возбуда.

Повторливи инфекции

За жал, дијабетесот може да го ослаби вашиот имунолошки систем што може да ве направи повеќе склони кон развој на повторливи инфекции како што се габични или кожни инфекции.

Промени во расположението

Друг знак за недијагностициран дијабетес може да биде промена во вашето расположение, како што е чувството на раздразливост од вообичаено. Промените на расположението може да бидат резултат на нагли промени во шеќерот во крвта, исто така може да се случи со ниски или над нормалното ниво на шеќер во крвта. Сепак, се вели дека чувството на нервоза е само привремено и се очекува да се вратат понормални емоции штом ќе се стабилизираат вашите нивоа.

Чешање

Друг показател дека можеби имате дијабетес е чувството на ненадејно чешање или лупење на кожата, особено на рацете и нозете. Пациентите кои остануваат недијагностицирани може да имаат оштетени нервни влакна што доведуваат до чешање. Понатаму, може да има нарушена циркулација во вашите екстремитети ако почувствувате оштетување на крвните садови.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП