13 јуни, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАЛажната пролет во февруари ќе ни ги „спржи“ овошките?

Лажната пролет во февруари ќе ни ги „спржи“ овошките?

Топлото време во февруари ги изненади многу луѓе, но и ги забрза некои природни процеси. Дали ова значи дека овошките ќе процветаат порано и дали тоа е добро или лошо за реколтата?

Температурите во Скопје и околината во последните денови достигнале до 20 степени Целзиусови, што е над просечните вредности за овој период. Ова влијае развојот на овошките, кои се подготвуваат за пролетното цутење.

За да дознаеме повеќе за оваа тема, контактиравме со специјалисти за овоштарство кои ни дадоа стручно мислење.

„Топлото време во февруари не е невообичаено, но не е ни често. Тоа може да има различен ефект врз овошките, во зависност од видот, сортата и фазата на развој. Најчувствителни се овошките како праски, кајсии, вишни и цреши, кои имаат потреба од кратко топло време за да се подготват за цутење. Ако температурите се превисоки, тоа може да ги измами да процветаат порано, што значи дека ќе бидат изложени на опасност од понатамошни замрзнувања. Семковите овошки, како јаболки и круши, се постабилни и имаат потреба од подолго топло време, па затоа не се толку подложни на прерано цутење. Сепак, и тие може да имаат намалена реколта, ако температурите се променливи и стресни за растенијата”, коментираат познавачите.

Тие додаваат дека засега нема опасност од прерано цутење, бидејќи за тој процес се потребни две недели континуирано топло време, а сега тоа го немаме.

„Колку подолго се одржи зимата, толку подобро за овошките, бидејќи тие ќе се одморат и ќе се активираат во вистинско време. Се надеваме дека во март ќе има нормални температури, без екстремни скокови и падови, кои може да им наштетат на цветовите и на плодовите”, велат експертите.

Во меѓувреме, овоштарите треба да ги следат препораките за заштита и нега на своите насади, како и да се информираат за временската прогноза и да се прилагодуваат на условите.

Овоштарството е дел од нашата традиција и култура, па затоа треба да го чуваме и развиваме со одговорност и знаење.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП