21 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАГОЛЕМОТО ОКО? Сателитите од вселената наскоро ќе ги зумираат луѓето на земјата

ГОЛЕМОТО ОКО? Сателитите од вселената наскоро ќе ги зумираат луѓето на земјата

Тоа е огромна камера на небото која секоја влада може да ја користи во секое време без наше знаење“, рече Џенифер Линч.

Алатките за надзор напредуваат на сите фронтови и во однос на функционалноста и присуството, но се поставува прашањето како тоа ќе влијае на приватноста на корисниците. Стартапот наречен Албедо Спејс создава сателити со ниска орбита способни да зумираат поединечни луѓе на Земјата, пишува Њујорк Тајмс.

Овозможено од VDO.AI PauseUnmute, коосновачите на компанијата велат дека сателитите нема да бидат опремени со технологија за препознавање лица за идентификација, туку ќе можат да снимаат луѓе – огромен чекор напред во сателитскиот надзор.

Но, тоа може да создаде некои долготрајни стравови од нарушување на приватноста.

„Ова е огромна камера на небото што секоја влада може да ја користи во секое време без наше знаење“, изјави за NIT Џенифер Линч, генерален советник на Фондацијата Electronic Frontier, додавајќи: „Секако треба да бидеме загрижени“.

Додека некои експерти се согласуваат дека сателитите може да бидат корисни во некои сценарија, загриженоста за приватноста е јасна. Помислата за таква алатка во рацете на владата заинтересирана за морална полиција, на пример, или властите кои сакаат да ги потиснат протестите, е донекаде застрашувачка.

И покрај сите придобивки, технологијата за надзор речиси секогаш има своја цена. Според NIT, Албедо планира да го лансира својот прв сателит во 2025 година и на крајот се надева дека ќе создаде флота од над 20 поединечни сателити.

Ако и кога визијата на Албедо се оствари, јавноста можеби ќе ја дознае цената што ќе ја плати.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП