21 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Roche“ предвидува раст во 2024-та година

„Roche“ предвидува раст во 2024-та година

Фармацевтскиот гигант „Roche“ соопшти дека ќе се врати на растот на продажбата во 2024-та година, надминувајќи го падот на побарувачката за производите против Ковид-19 и со олеснување на падот на продажбата на неговите три најпознати лекови за рак.

Швајцарскиот производител на лекови и дијагностички производи рече дека продажбата, вклучително и дијагностички производи, ќе се зголеми помеѓу 4% и 6% по прилагодувањето на валутните ефекти.

Продажбите за цела 2023-та година се зголемија за 1% на 58,7 милијарди франци (67,99 милијарди долари), се вели во соопштението на компанијата. Тоа е малку под просечната проценка на аналитичарите од околу 60 милијарди франци, според податоците на „LSEG“.

Годишната приспособена оперативна добивка падна за 1 отсто на 19,2 милијарди франци, што е под проценката на аналитичарите од 19,6 милијарди франци, според „LSEG“.

„Постигнавме добар раст на продажбата што повеќе од компензира за остриот пад на продажбата на лекови против Ковид-19“, рече извршниот директор Томас Шинекер во изјавата.

Шинекер, кој е на чело од март 2023-та година, исто така рече дека силниот франк влијае на вредноста на меѓународната продажба. Во четвртиот квартал, американскиот долар во просек се намали за околу 8% на годишно ниво во однос на франкот.

Во 2023-та година, продажбата на лекови против Ковид-19 падна за 4,3 милијарди франци. „Roche“ претходно соопшти дека намалувањето ќе биде 4,5 милијарди франци.

Компанијата се обложува на својот нов лек „Vabysmo“, кој се користи за лекување на вообичаената форма на слепило кај постарите лица и доби одобрение во 2022-ра година, за да поттикне краткорочен раст. Компанијата соопшти дека лекот стана еден од нејзините најпродавани лекови.

Приходите на „Vabysmo“ беа малку подобри од очекуваните и изнесуваа 2,4 милијарди франци (2,78 милијарди долари).

„Roche“ го продава лекот како опција за третман што може да се дава на подолги интервали од воспоставениот режим на „Eylea“ од „Bayer“ и партнерот „Regeneron“.

Новиот извршен директор Шинекер, кој цели на различни терапевтски области за да го надомести падот на продажбата на онкологија, ги нагласува договорите за враќање на импулсот на идните проекти. Тој беше погоден во 2022-ра година од големи неуспеси во испитувањата на лекови за Алцхајмерова болест и имунотерапија за рак.

Швајцарската фармацевтска група влезе на пазарот на лекови за дебелина во ноември, согласувајќи се да го купи производителот на лекови за слабеење „Carmot Therapeutics“ за 2,7 милијарди долари.

И покрај мноштвото зделки, аналитичарите велат дека резултатите од испитувањата планирани за оваа година недостасуваат за да му дадат шанса на „Roche“ да ја врати довербата на инвеститорите во неговата способност да најде ветувачки третмани.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП