25 јули, 2024
ПочетнаСВЕТПоправка надвор од официјалниот сервис и продолжување на гаранцијата за уште една...

Поправка надвор од официјалниот сервис и продолжување на гаранцијата за уште една година: Новиот закон во ЕУ ги штити клиентите

Новиот закон поддржува независна поправка и го подобрува пристапот на потрошувачите до прифатливи опции за поправка.

Пратениците на ЕУ постигнаа договор за нови правила за поправка. Новиот закон поддржува независна поправка и го подобрува пристапот на потрошувачите до достапни опции за поправка со воведување правила за разумни цени за оригинални делови, како и забрана на софтверски практики кои спречуваат независна поправка и употреба на компатибилни и повторно употребувани резервни делови. Организациите го поздравуваат ова како чекор во вистинската насока за прифатлива поправка.

Новиот закон ги обврзува продавачите да понудат поправки доколку производите се расипат за време на законскиот гарантен период, со продолжување на гаранцијата за една година по поправката. Иако е позитивно примен, стимулацијата сепак е инфериорна во однос на понудата за замена, која моментално доаѓа со дополнителна двегодишна законска гаранција. Затоа, потрошувачите се со поголема веројатност да се одлучат за замена наместо поправка.

Сепак, ова правило важи само за производи за кои законодавството на ЕУ пропишува барања за поправка. За овие неколку категории на производи, производителите за прв пат ќе бидат обврзани да понудат опции за поправка по законскиот гарантен период од две години. Директивата „Право на поправка“ бара пошироко право на поправка што опфаќа повеќе категории на производи во текот на следниот мандат, известува Европското биро за животна средина.

Сегашниот закон, исто така, не нуди поширок пристап со повеќе информации за поправка и повеќе резервни делови, како и приоритет на поправките под законска гаранција.

Комисијата на ЕУ ќе воведе европска онлајн платформа која ќе ги наведе решенијата за поправка и откуп во земјите-членки и усогласени понуди/проценки, што ќе ја зголеми видливоста на опциите за поправка и транспарентноста на нивните трошоци. Законодавците на ЕУ, исто така, ги охрабруваат земјите-членки да воведат фондови за поправка и ваучери, кои се покажаа успешни како одржлива стратегија за подобрување на достапноста на поправките. Понатаму, преземени се мали чекори за да се направат попривлечни поправките во гаранцијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП