15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИПлановите на „Levi’s“ се намалуваат по прогнозите за слаба 2024-та

Плановите на „Levi’s“ се намалуваат по прогнозите за слаба 2024-та

„Levi Strauss & Co“ прогнозираше годишна продажба и профит под очекувањата на Волстрит во четврток. Компанијата, исто така, рече дека ќе ги намали меѓу 10 и 15 отсто од своите корпоративни позиции ширум светот, бидејќи производителот на тексас се обидува да ги заузда трошоците поради слабите перформанси во својот бизнис на големо.

„Levi’s“ ја припиша слабата прогноза на плановите за излегување од брендот „Denizen“ и намалената продажба на трговците со попуст, како и послабите девизни курсеви и евентуалната ликвидација на рускиот бизнис. Компанијата, исто така, не ги исполни очекувањата за приходите во четвртиот квартал.

Последиците од минатогодишното трупање залихи и потрошувачката инфлација негативно го погодија каналот на големопродажбата на компанијата и го надминаа профитот од нејзиниот бизнис директно до потрошувачите.

Новиот извршен директор на „Levi’s“, Мишел Гас, рече дека бизнисот со големопродажба во САД се подобрил во последниот квартал и се очекува да покаже раст во втората половина на 2024-та година

Излегувањето од брендот „Denizen“, кој е поевтин од другите производи на „Levi’s“ и се продава со помала маржа, ќе и овозможи на компанијата да се фокусира повеќе на проширените категории на производи, вклучувајќи полесни тексас и спортска облека, изјави главниот извршен директор за финансии и раст Хармет Синг.

Тој, исто така, им кажа на инвеститорите дека „Levi’s“ забележува одложувања од 10 до 14 дена во транзитните времиња како резултат на тековните прекини на испораката во Црвеното Море. Компанијата префрли некои залихи од САД на западниот брег, рута што ги избегнува Црвеното Море и Суецкиот канал.

Акциите на компанијата паднаа за 1,7% во попладневното тргување во четвртокот.

Продажбата од големопродажниот бизнис на „Levi’s“, кој сочинува околу 62 отсто од нето приходот во 2022-ра година, падна за 3 отсто по постојани валути во кварталот до 26 ноември.

Кратењата ќе се случат во првата половина на 2024-та година и, заедно со другите мерки, ќе генерираат нето заштеда на трошоците од 100 милиони долари во 2024-та година.

Компанијата ќе отпише помеѓу 100 и 120 милиони долари поради отпуштања во тековниот квартал.

„Levi’s“ има 20.000 вработени ширум светот, а околу 5.000 се корпоративни работници.

Компанијата предвиде раст на нето приходите во фискалната 2024-та година од 1 до 3 отсто, во споредба со проценките на аналитичарите за раст од 4,7 отсто до 6,49 милијарди долари, покажаа податоците на „LSEG“.

„Levi’s“ очекува приспособена заработка по акција од 1,15 до 1,25 долари, под проценките од 1,33 долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП