15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„UniCredit“ објави 8,6 милијарди евра нето добивка за дистрибуција за 2023-та

„UniCredit“ објави 8,6 милијарди евра нето добивка за дистрибуција за 2023-та

„UniCredit“ објави 8,6 милијарди евра нето-добивка за дистрибуција за 2023-та година, што е повеќе од 50% на годишно ниво, и 16,6% поврат на капиталот (RoTE) или 20,5% поврат на капиталот (RoTE) при основен капитал (CET1) од 13% приспособени за вишок капитал.

Заработката и дивидендата по акција се зголемени соодветно за 74% на 4,71 евро и за 80% на 1,78 евра по акција, известија и банкарската институција.

„UniCredit“ објави привремена дивиденда и откуп на акции што ќе резултира со вкупна распределба од околу 10 милијарди евра за календарската 2024-та година и дивиденден принос од околу 10%.

Основен капитал од 15,89%, со позитивен раст од околу 100 базични поени, и покрај распределбата на 100% од нето добивката за 2023 година, одразува силна капитална ефикасност, профитабилност и органско генерирање капитал од 12 милијарди во 2023-та година, додаваат од банката.

Вкупните приходи беа 23,8 милијарди евра, поддржани од нето приходи од камати од 14 милијарди евра и одржливи приходи од надоместоци и провизии од 7,5 милијарди евра. милијарди долари, и покрај неповолните макроекономски фактори.

„UniCredit“ забележа одлични оперативни перформанси, при што намалувањето на трошоците постигнато на годишна основа компензира за инфлацијата без ограничување на инвестициите; односот на трошоците и приходите за 2023-та година е 39,7%.

Банката го потенцира и високиот принос за акционерите со вкупна распределба од 8,6 милијарди евра за финансиската 2023-та година или 100% од нето добивката и пораст од околу 3,35 милијарди евра во однос на претходната година.

Насоките за нето добивката за 2024-та година се во согласност со претходната година и повратот на капиталот (RoTE) од околу 16,5%.

„UniCredit“, исто така, најави воведување од 2024-та година на политика за распределба на најмалку 90% од профитот, како и одржлив напредок во мерките за „ESG“.

Источна Европа ја зајакнува својата позиција како мотор на растот на Групацијата, при што нето оперативната добивка на регионот изнесува 1,8 милијарди евра, исто така објави банката.

„Банката оствари рекордна нето добивка од 8,6 милијарди евра за годината, што претставува зголемување за повеќе од 50% во споредба со претходната година. Четвртиот квартал од 2023-та година беше дванаесетти последователен квартал на одржлив раст на профитот, што е непобитен доказ на банката за уникатна и профитабилна стратегија“, коментира извршниот директор на „UniCredit“, Андреа Орчел.

„Ова илустрира што можеме да постигнеме кога ги ставаме клиентите во центарот на сè што правиме и се фокусираме на нашата организациска трансформација, бидејќи сите 13 земји од нашата паневропска франшиза придонесоа за овој успех“, додава Оршел.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП