27 април, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАЈагнешко месо нема ни за лек – на месарниците не им се...

Јагнешко месо нема ни за лек – на месарниците не им се исплати да го продаваат

Скоро никаде во скопските месарници не се продава јагнешко месо. Денар разговараше со повеќе сопственици на месарници во главниот град кои ни објаснија дека причината е едноставна: месото е скапо и неисплатливо.

„Ние го набавуваме јагнешкото месо за 600 денари по килограм, а за да го продаваме треба да ставиме цена од најмалку 800 денари по килограм. Плус, јагнешкото месо е специфично и не се продава по килограм, туку мора да купите најмалку четврт јагне, бут, половина јагне или цело јагне. Најмалку што може да купите се околу 4-5 килограми, па човек треба да издвои околу 4.000 денари за да купи јагнешко месо. Неисплатливо им е на луѓето кои не сакаат да трошат пари во оваа економска криза и инфлација. Затоа одлучивме годинава да не набавуваме јагнешко месо“, ни изјави сопственик на месарница во Ѓорче Петров.

Но, не само сопствениците на месарници се незадоволни од состојбата со јагнешкото месо. И потрошувачите се жалат дека цената на јагнешкото месо е премногу висока и дека не можат да си го дозволат ова традиционално јадење за празниците.

„Голем љубител сум на јагнешкото месо, особено за Велигден. Но, оваа година не можам да си го купам. Цената е апсурдна. Кој има 4.000 денари за да купи месо? Јас работам за 25.000 денари месечно и имам семејство. Не можам да си дозволам таков луксуз. Мислам дека Владата треба да интервенира и да ги регулира цените на јагнешкото месо, бидејќи ова е дел од нашата култура и идентитет“, ни рече скопјанец кој сакаше да остане анонимен.

Според статистиката, цената на јагнешкото месо во Македонија е највисока во регионот. Во соседна Србија, јагнешкото месо се продава за околу 400 денари по килограм, додека во Грција за околу 500 денари по килограм.

Експертите велат дека причината за оваа разлика е во дефицитот на јагниња во Македонија, кои се извезуваат во други земји, како и во високите трошоци за транспорт и складирање на месото.

Дали ќе има промена во цената и понудата на јагнешкото месо во иднина, ќе зависи од повеќе фактори, како што се понудата и побарувачката, владините мерки, климатските промени и здравствената ситуација.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП